Opustite se

Svakodnevna jurnjava  ili neke neugodne i stresne situacije i problemi često nam nivo stresa i nervoze podižu na kritičnu granicu.

Ubrzano „lupanje“ srca, panika, nesanica najčešće nas dovode do najlakšeg rešenja: posezanje za lekovima za „smirenje“ bez savetovanja sa lekarom. Vrlo često se, ruku na srce, dešava da i sam lekar, pre nego što razmotri ostale mogućnosti, olako  prepiše neki od ovih lekova, što nikako nije opravdano ako nije u pitanju oboljenje već samo stres i nervoza.

Potrošnja sedativa je u našoj zemlji prevršila svaku meru, toliko da ne možete da se otmete utisku da nema prosečnog građanina Srbije koji nije „na nečemu“, zvanično građani Srbije više konzumiraju sedative od analgetika. Prosto isprobajte, pitajte vaše bližnje imaju li nešto za smirenje, ako nađete kuću koja nije puna kao bolje opremljena apoteka – tri bambija za vas.

Zaboravljamo pri tom da za smirenje nervoze, obuzdavanje nesanice i slične lakše probleme postoje i prirodna sredstva, koja su, ako ništa drugo, manje štetna i lakše dostupna od hemije.

Valerijana  je lekovita biljka koja se koristi za lečenje mnogih bolesti i ublažavanje tegoba već više hiljada godina. Biljka se zbog svog lekovitog svojstva i primene koristila u Starom Rimu (Dioskurides) i Staroj Grčkoj (Galen), a u 18. i 19. veku je bila jedan od najupotrebljavanijih lekova.

U našim krajevima valerijana je poznata pod više naziva: macina trava, odoljen…koristi se najčešće kao čaj i tinktura.

Kapi i čaj od valerijane su izuzetno efikasni kod smirivanja nervoze, ublažavanja glavobolje, nesanice, naravno, isključivo u propisanim dozama. Ne preporučuju se deci i trudnicama jer imaju sedativno dejstvo. Možete ih naći u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Matičnjak  je izuzetno koristan za opuštanje a mogu ga uzimati i trudnice. Ukus mu je aromatićan. Cela biljka, a posebno kada se list izgnječi, odaje jak, veoma prijatan miris, koji podseća na limun, te je poznata i kao limunova trava.

Čaj od matičnjaka izuzetno dobro deluje kod nesanice izazvane premorenošću ili nervozom.

Uz ove dve biljke poznati čajevi za opuštanje su kamilica, kantarion, glog…a lično toplo preporučujem mešavinu čaja koju koristim zbog fenomenalne arome i raznovrsnog blagotvornog dejstva: pomešati nanu i majčinu dušicu (pola-pola, za kafenu kašičicu na šolju čaja) , preliti provrelom vodom, ostaviti da odstoji maksimalno pet minuta i zatim procediti. Piti dok je vruće, posle vruće kupke ili tuša i uz opuštajuću muziku ili knjigu.

Provereno deluje.

Ukoliko imate još neki prirodni ili narodni lek za nesanicu i opuštanje a da nije seks ili domaća rakija od sto gradi, molimo vas da podelite recept sa tetkama.

Autro: Tamara Gočmanac

 

One comment

 1. majke mi moje nikada nisam kupila nijednu tabletu, niti ju popila. Nemam ništa za smirenje u kući.
  Ali znam da skoro svaka kuća ima i da se i ovde kupuju „na kg“.
  Panika ako ih nema. Strašno, šta ćemo bez njih?
  sex i rakija… kud ćeš ženo bolje 🙂

  fizički umor, sport neki, slušanje glasne muzike, kupka.
  Ili ne spavaj dok ne izanaliziraš sve i riješiš problem, kao ja 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *