Home / Kafa sa tetkom / Obrnuta diskriminacija
Obrnuta diskriminacija
Louisa Stokes / FreeDigitalPhotos

Obrnuta diskriminacija

Louisa Stokes / FreeDigitalPhotos

U jednom vrtiću u Stoklholmu trideset troje dece uzrasta od jedne do šest godina vaspitavaju novom metodom koja ne pravi razliku između rodnog identiteta. Dečacima i devojčicama se ne obraćaju kao – devojčice, dečko, mala, mali, već za sve njih koriste neutralnu imenicu “koka” (hen).

Program potpuno isključuje roze i plavu boju kao i klasične bajke kao što su “Pepeljuga” i “Snežana i sedam patuljaka” jer smatraju da se u njima potencira stereotipna rodna uloga žena.

U vrtiću smatraju da su stvorili ambijent bez ikakvih predrasuda o muškom i ženskom polu i da time deci pružaju mogućnost da se sami identifikuju kad odrastu, kao muškarci ili kao žene, odnosno da budu ono što žele da budu a ne ono što im nameću stereotipi samo zbog toga što su rođeni kao devojčice ili dečaci.

Ovaj način vaspitanja je naišao na veliku osudu, osoblje vrtića je optuženo da su stvorili specifičan “koncentracioni logor” u kome kontrolišu umove dece. Takođe su ih optužili da u borbi protiv seksualne i rasne diskriminacije vrše obrnutu diskriminaciju time što deci ne omogućavaju da se polno i rodno odrede, što će, smatraju, u budućnosti ovoj deci, kad već budu odrasla, biti najveći problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*