Nazeb ili salpingitis

Poznato je da mi u Srbiji ne volimo da odlazimo kod lekara ni kad smo bolesni a naročito kad nismo, nemamo “zdravstvenu kulturu” da povremeno proveravamo svoje zdravlje čak i kad nas ništa ne boli, kad nas boli čekamo da prođe a kod lekara odlazimo tek kad boelest dobro uznapreduje.

Ukoliko imate bolne menstruacija, povremene bolove između dve menstruacije, bol u donjem delu leđa, pojačan vaginalni sekret, povremene mučnine, bolove prilikom seksualnog odnosa, a sve to pripisujete tome da su vam menstruacije takve, da ste uvek imali problema još od prve menstruacije, da ste nazeble, posetite svog ginekologa zato što je moguće da bolujete od salpingitisa, odnosno upale jajovoda izvazvane bakterijskom infekcijom.

Salpingitis uglavnom pogađa mlađe žene, teško se dijagnostifikuje, a ako se ne leči na vreme može ostaviti teške posledice. Infekcija jednog jajovoda dovodi do infekcije drugog zato što se bakterije limfnim sudovima prenose iz jednog u drugi. Zbog zapaljenja dolazi do stvaranja gnoja u jajovodima što ih može trajno oštetiti i dovesti do steriliteta, tako da je salpingitis jedan od najčešćih uzroka ženske neplodnosti.

Salpingitis može biti akutan i hroničan, leči se antibioticima a ponekad zahteva hospitalizaciju, a u najtežim slučajevima i operativno lečenje. Ponekad, salpingitis ne mora pratiti nijedan od uobičajenih simptoma tako da žena i ne zna da ima infekciju, zato je svakako preporučljivo povremeno otići na kontrolu.

Ukoliko se ne leči, infekcija može da se proširi na jajnike i matericu, može doći do infekcije partnera, do apscesa jajnika, vanmaterične trudnoće jer zapušen jajovod može spečiti jajnu ćeliju da uđe u matericu, statistički podaci govore da se vanmaterična trudnoća događa kod jedne od dvadeset žena koje boluju od salpingitisa, i na kraju, može doći do neplodnosti.Posle prve infekcije rizik od neplodnosti iznosi 15 odsto, a posle tri infekcije ovaj rizik se povećava na 50 odsto.

One comment

  1. Fairly! This was a very amazing article. Thanks for the furnished data.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *