Napravite same kiselo mleko

Preporučiti danas nekome da sam napravi kiselo mleko može da bude malo smešno, kad možete da birate mlečne proizvode po proizvođaču i procentu masnoće, ali kad jednom probate kiselo mleko koje ste same napravile, uvek ćete mu se vraćati.

Potrebno je:

1 l mleka

pola čaše kupovnog kiselog mleka.

Mleko skuvajte i ohladite na sobnoj temperaturi, da ostane mlako, ako koristite jednodnevno ili kratkotrajno mleko, ako koristite dugotrajno možete ga zagrejati da bude mlako, preporuka je da skuvate i ovo. Tri, četiri kašike mlakog mleka dodati kiselom mleku i razmutiti da nema grudvica. Sipati u mleko lagano mešajući da se potpuno sjedini a zatim sipati u šolje ili činije. Zagrejati rernu na 50 stepeni, staviti šolje sa mlekom i odmah isključiti rernu. Ostaviti da stoji  šest sati i ne otvarati rernu. Posle šest sati, kiselo mleko stavite u frižider da se ohladi.

To je sva umetnost.

Po želji, u kiselo mleko, pre nego što ga stavite u rernu možete dodati seckan peršun ili pečen susam. Savršeno je!

Na ovakav način možete praviti i jogurt, mere su 1 l mleka, 2 čaše jogurta, ali ovako napravljen jogurt ne razlivajte u čaše, ostavite ga da stoji u velikoj posudi, loncu ili šerpi, koju ćete poklopiti.  Postupak sa rernom je isti, zagrejte na 50 stepeni, stavite posudu i isključite.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *