Home / Kafa sa tetkom / Napravite same kiselo mleko
Napravite same kiselo mleko

Napravite same kiselo mleko

Preporučiti danas nekome da sam napravi kiselo mleko može da bude malo smešno, kad možete da birate mlečne proizvode po proizvođaču i procentu masnoće, ali kad jednom probate kiselo mleko koje ste same napravile, uvek ćete mu se vraćati.

Potrebno je:

1 l mleka

pola čaše kupovnog kiselog mleka.

Mleko skuvajte i ohladite na sobnoj temperaturi, da ostane mlako, ako koristite jednodnevno ili kratkotrajno mleko, ako koristite dugotrajno možete ga zagrejati da bude mlako, preporuka je da skuvate i ovo. Tri, četiri kašike mlakog mleka dodati kiselom mleku i razmutiti da nema grudvica. Sipati u mleko lagano mešajući da se potpuno sjedini a zatim sipati u šolje ili činije. Zagrejati rernu na 50 stepeni, staviti šolje sa mlekom i odmah isključiti rernu. Ostaviti da stoji  šest sati i ne otvarati rernu. Posle šest sati, kiselo mleko stavite u frižider da se ohladi.

To je sva umetnost.

Po želji, u kiselo mleko, pre nego što ga stavite u rernu možete dodati seckan peršun ili pečen susam. Savršeno je!

Na ovakav način možete praviti i jogurt, mere su 1 l mleka, 2 čaše jogurta, ali ovako napravljen jogurt ne razlivajte u čaše, ostavite ga da stoji u velikoj posudi, loncu ili šerpi, koju ćete poklopiti.  Postupak sa rernom je isti, zagrejte na 50 stepeni, stavite posudu i isključite.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*