Muž me ne voli… nikad mi ne kupuje cveće

Naslov se može videti kao jednačina: izostanak kupovanja cveća =izostanak ljubavi. Ljubav kao (trans)akcija ima svoj jezik ponašanja. Koliko su signali ljubavi univerzalni?

Kad pomislim na muškarca na Balkanu sa buketom cveća, zamišljam ga kako crven u licu zvera levo-desno i moli boga da ne sretne nikog poznatog. Ako mu ide u susret drugar, cveće će brže-bolje da sakrije iza leđa. Opet, nisu retke scene u američkim filmovima gde lady ulazi u sobu prepunu crvenih ruža. Da li su tamo emocionalno pismeniji, ili je možda više ljubavi?

Emocije su reakcije. Procenjujemo nečije osobine i kada zadovoljavaju naše standarde, reagujemo prijatnim osećanjem. Zaključke o ljudima donosimo na osnovu njihovog ponašanja, a isto tako i mi “dokazujemo” ljubav određenim postupcima. Da bi ljubav od jednostavne relacije, našeg unutrašnjeg doživljaja, postala odnos, potrebno je da uskladimo predstave o ljubavi. E kod tog kodiranja- dekodiranja ponašanja mogu da nastanu problemi, greške i nesklad.

Možemo da umislimo da nam neko šalje signale ljubavi, a on je samo ljubazan. Naravno, možemo i biti zavedeni , ako nam neko pošalje lažne signale. Svakako je lakše bilo u prošlosti, jer su društvene transakcije bile više ritualizovane. Danas kada puno putujemo, kada se više mešamo, shvatamo da se ljubav drugačije iskazuje na različitim geografskim sredinama, u različitim kulturama. I lakše možemo diskreditovati neke signale ljubavi, pogrešno ih protumačiti.

Interesantno je i da i sada i pre se ženske i muške mape ljubavi ne preklapaju. Zato je bitno da proverimo sa partnerom koja će pažnja biti shvaćena kao dokaz ljubavi. Ako ti uradiš, kažeš nešto, ja ću se osećati voljena – dobro je biti eksplicitan, jer se ništa ne podrazumeva. Naravno, ostaje uvek pitanje da li iza nekog ponašanja stoji i emocija i vezivanje. Postoje oni koji zbog koristoljublja, šalju prazne signale. Takođe postoje osobe kojima je ljubav=ponašanje, pa im nije važno da li ih neko voli dok se ponaša kao da ga voli. Postoje oni koji idu kroz život emotivno anestezirani, osećanja zaključanih u srcu. Postoje i oni koji imaju bogat unutrašnji život, ali misle da su transparentni, te da se o nekim stvarima ne priča.Ljubavne veštine nisu samo gimnastika, nego uključuju i poznavanje i upravljanje sopstvenim doživljajem, empatiju, tanano čitanje nijansi koju emituju drugi ljudi, interaktivnost…Ima tu na čemu da se poradi. Ali, vredi razvijati urođenu sposobnost za ljubav, jer kada realizujemo odnos u kome je ljubav jasno i potpuno izražena, oslobađa se snažna pokretačka energija i ponekad istinska radost. Ljubav je eliksir.

Muškarac sa početka priče, nosi cveće, iako bi radije dao novac i rekao: “Evo kupi sama ono cveće koje najviše voliš”, jer zna da bi ona bila razoračarana takvim postupkom. Ženama je cveće romantični gest. Ali drage moje dame zapitajmo se kada bi nam muž stalno kupovao cveće, da li bismo bile potpuno sigurne u njegovu ljubav? A da li to što mi njima ne kupujemo cveće znači da ih ne volimo?

Autor: Ljiljana Jerinić

8 comments

 1. Kad pomislim na muškarca na Balkanu sa buketom cveća, zamišljam ga kako crven u licu zvera levo-desno i moli boga da ne sretne nikog poznatog. Ako mu ide u susret drugar, cveće će brže-bolje da sakrije iza leđa. Opet, nisu retke scene u američkim filmovima gde lady ulazi u sobu prepunu crvenih ruža. Da li su tamo emocionalno pismeniji, ili je možda više ljubavi?

  Ovo nije tačno! Provereno! Napravite intervju sa Radom Tatić iz Teleflore i saznajte koliko muškarci šalju cveće!

  Lepo upakovan kaktus- poruka“ on može da procveta sam uz tebe“
  Buket sa 100 ruža – poruka“ 101 ruža zajedno“

  Buket belih ruža – poruka“ nije važno kako se zovem, bitno je da postojim“…..

  p.s. Koliko je cveće bitno, još je bitnija poruka koja ide uz cveće!

  • Ljiljana Jerinic

   Jako mi je drago da je Saša komentarisao, jer sam želela da pošaljem poruku i ženama i muškarcima, iako je ženski časopis u pitanju.
   Takođe me raduje da misli da je prevaziđen stereotip da mačo muškarci ne poklanjaju cveće na Balkanu. Odlična je ideja sa intervjuisanjem Teleflore. I nadam se da je i sam učestvovao u sastavljanju onih romantičnih poruka koje idu uz cveće.

   Ipak se bojim da bi nam više informacija dala neka anketa sprovedena u celoj Srbiji, jer Beograd nije Srbija. Kul urban muškarac, sumnjam da je dominantan model u ovovremenoj Srbiji. Daj bože da je to netačno!

   Signal ljubavi može da ima u pozadini pravu ljubav, ali i ne. I ovaj članak je hteo da se zapitamo: da ako zaista nekoga volimo, da li to i pokazujemo, ali i ako nas neko zaista voli, da li nam je to umeo da pokaže! Ako pomogne bar nekim parovima da usaglase šta je „dokaz“ ljubavi u njihovoj vezi, biću srećna 🙂

 2. Slažem se da cveće, isto kao bilo koji drugi poklon, nije dokaz ljubavi, ljubav se dokazuje postupcima.

  Ali volim da dobijem cveće, i ako kažem da volim a on bi mi ga donese, time dokazuje da misli na mene, da mu je važno da me usreći nekom sitnicom koja ne znači život, a opet ga znači u tim trenucima….

  @Aleksandar Saša Grbović, rekoste da nije tačno da muškarci kriju cveće iza leđa a odmah zatim – taspitajte se koliko muškarci ŠALJU dveće 🙂 to nije isto

 3. To nije tačno, siguran sam da je u većini slučajeva obrnuto!
  Kupovinom poklona i cveća ne pokazuje se ljubav!

  • Ljiljana Jerinic

   @Nikola, dobro, setila sam se da su neki kad „zgreše“ udvostručavali svoju pažnju, te bi možda cveće izazvalo suprotan efekat kod nekih parova. Takođe se sećam da mi je bivši muž rado donosio naručja poljskog cveća, pa je ipak bivši… sećam se da su najromantičnije gestove činili, onda kada su se udvarali, a tad sigurno još nije bilo reči o ljubavi… Ali, Nikola, proverite da možda Vaša „lepša“ polovina ne očekuje ponekad cveće, ili nešto slično, iako zna da je volite 🙂

 4. Pa vidi Tetka, ovako… Ja svojoj ženi retko kupujem cveće, zato što je volim i želim to da dokažem, već mi se svidi u trenutku, kao ideja i baš mi nešto ćef da joj učinim plezir i maljušni znak pažnje. Međutim, prvo cveću se čini mi se ja više radujem nego ona, onda ja moram menjam vodu i dodajem šećer u istu, da sasečeni nesrećnici duže opstanu u vazi, pa dodaj na to cene i kvalitet, jerbo što je kvalitetno, pa radije bi za to u pozorište ili nešto slično, a što je jeftino, retko je i kvalitetno. Sve u svemu, cveće i ljubav nemaju baš puno veze osim, što je cveće jedan lepi začin, lep poklončić, lep znak pažnje. A žemske koje cveće shvataju kao dokaz ljubavi… mislim da su u problemu. Ali! Ako vam kupi cveće, usisa kuću, obriše prašinu, izvadi veš iz mašine, spremi ručak onda vas sigurno ili voli ili je nešto gadno zabrljao 🙂

  • Ljiljana Jerinic

   @Nebojša Ma, cveće je ovde simbolično pomenuto. Možemo da kažemo i dijamanti! Ha, ha. Najvažnije je da se ljubav odneguje, a obe strane promišljaju kakav plezir će izvesti. I dalje najviše cenim „onaj pogled“ od koga mi se vrti u glavi, a to nema cenu! Poenta je da, u ovoj svakodnevnoj jurnjavi, ne zaboravimo da je tu neko kome povremeno, na način koji on-ona očekuje, treba da tu ljubav i iskažemo.

 5. Ne kupuje mi cvece ali ide u nabavku i kupuje sve ostalo. Ne vucem kese iz prodavnice. Ne kupuje mi cvece ali ja po nekad odem u cvecaru i odaberem sebi ono sto mi se svidja. Nikad mi nije rekao da me voli…hahaha…a zivi samnom od svoje 19. godine, sad ima 46. Imamo troje dece koju on obozava. Najlepse mu je kod kuce. A nisam Vam rekla da izgleda kao da ima 30 godina? Zadovoljan i lep. Njegov lep izgled i nasmejano lice su moj uspeh i time se ponosim.
  Mi smo TIM! Zivot je neprestana borba. U toj borbi trudim se da budemo rame uz rame. Stitimo jedno drugo. Za dobrobit nase porodice svako od nas radi ono sto najbolje zna.
  Za mene je ljubavna izjava kada me pogleda dok jede omiljene mu palacinke. Taj pogled, ne mogu Vam opisati…
  Poverenje koje on ima u mene kada se desi neki problem, neko se u kuci razboli ili bilo sta drugo…To koliko on ima vere u mene za mene je iskaz ljubavi i postovanja.
  Nasa deca VERUJU u LJUBAV! Nasa deca znaju da mi nismo prekrsili rec koju smo jedno drugom dali kada smo se vencavali.
  Cvece? Cvece donose po nekad nasi divni prijatelji kao i mi njima. Kad bude tema „rodjendan“, unapred Vam sad kazem da njegov i moj rodjendan ne slavimo. Nase mame i nasa deca nesto pokusavaju, obeleze nam taj dan ali nama je taj dan kao i svaki drugi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *