Home / Kafa sa tetkom / Mi smo pikali loptu (lepša strana Interneta)

Mi smo pikali loptu (lepša strana Interneta)

FreeDigitalPhotos.net

Reći će svaki deka koji svog unuka vidi da sedi za kompjuterom, baka da je pravila kolače od blata, a roditelji koji nisu otkrili čari Interneta i koji misle da njihova deca na Internetu uglavnom igraju igrice i vise na Fejsbuku, reći će kako se u njihovo vreme sedelo u parkiću, uz gitaru, kako nisu bilo toliko otuđeni, da su se međusobno družili.

Zajedno sa roditeljima često se u medijima izražava strah da se mladi sve više otuđuju i da je to stvaranje virtuelnog alter ega pogubno za njihov razvoj i budućnost. Preterano sedenje ispred kompjutera, šta god neko da radi, igra igrice, četuje na Fejsbuku ili bilo šta drugo, naravno nije zdravo, ali današnji mladi su deo Internet generacije i njima je okupljanje na Fejsbuku isto što je njihovim roditeljima bilo okupljanje u parkiću, „vidimo se u parku“ = „vidimo se na fejsu“.. Ovde se sasvim logično nameće pitanje po čemu je „blejanje“ u parkiću preporučljivije od „blejanja na Fejsbuku, i na jednom i na drugom mestu razmenjuju se iste ideje i komunicira se istim jezikom. Jedina razlika je u tome što je za većinu roditelja Internet jezik kojim komuniciraju njihova deca, a koji se između standardnih reči sastoji od simbola i kodova, njima potpuno nerazumljiv pa mogu steći utisak da deca od njih nešto kriju. Odavno je poznato da mladi u grupi preuzimaju model ponašanja i način komuniciranja grupe u kojoj se nalaze, pa Internet s te strane ne predstavlja veću opasnost od druženja na nekom drugom mestu.

Svetski anlitičari kažu da da se svakoga dana šest od deset mladih ljudi „kači“ na Internet, a da  90% njih ima nalog na nekoj od društvenih mreža, kao i da svako ko ima nalog na Fejsbuku  u proseku ima 150 prijatelja.

Mladi danas ne mogu neprestano da budu na ulici, to se roditeljima ne bi ni svidelo, Internet je način da se okupe što je možda bolje nego da beže kroz prozor. Oni će iz svoje sobe komunicirati sa svojim prijateljima, simpatijama, i nije tačno da  tako „zatupeti“, to zavisi od detata do deteta, Internet je izvor svakakvih infromacija. Ukoliko pravilno koriste Internet, on je moćan alat koji svakako može da proširi njihove vidike.

Desi se da se mladi bune kada im roditelji često ulaze u sobu, to ne znači da rade nešto nedozvoljeno, u tinejdžerskom periodu mladi izražavaju potrebu za svojom intimom, to ne mora da bude alarmantno.

Današnje društvo se, zbog brizine kojom se živi što ne zaobilazi ni mlade, smatra otuđenim društvom u kome sve manje vremena ima za druženje, društvene mreže im pomažu da ne budu izolovani, to je jedan od načina da se druže, da budu u trendu, i ono što je mladima vrlo važno – da budu popularni.

Zadnjih godina smo suočeni sa sve većim raslojavanjem u društvu što se naravno odražava i na život mladih, na oblačenje, odlaženje na koncerte i u omiljenje kafiće, nekome to roditelji mogu da priušte, nekome ne, Internet je mesto gde i socijalno marginalizovanije grupe mladih mogu svemu da prisustvuju, to jest, onlajn mogu biti na mestima na kojima inače ne mogu biti, koja su im iz nekog razloga nedostupna. Dakle, Internet ne mora da izoluje, vrlo često zbližava.

Iz generacije u generaciju, govori se kako je nekada bilo lepše, da je ono vreme sve bilo bolje, od muzike do mesta za izlaske, da je bilo slobodnije. Svet se menja, sa njim i ljudi, kulture, način ponašanja.

Nekada su se najnoviji hitovi slušali u parku, delile su se slušalice vokmena, danas se najnoviji hitovi i video klipovi razmenjuju i slušaju na Internetu. Sasvim normalno za Internet generaciju.

Niko ne zna kako će svet tehnološki napredovati, Internet je na početku smatran za ideju koja neće zaživeti i koja nikog a neće očarati. Današnji mladi će za tridesetak godina možda isto tako svojoj deci sa setom pričati kako je u „moje vreme bilo bolje“.

One comment

  1. Da.
    Neko je i od pikanja lopte zatupeo.
    A neko od toga napravio karijeru, ili našao dobar način za druženje, zabavu i rekreaciju.
    To je do čoveka, nije do okruženja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*