Home / Kafa sa tetkom / Mala istorija donjeg rublja

Mala istorija donjeg rublja

Donji veš, kako ga mi zovemo, ili intimni veš, dobio je naziv od latinske reči „intimus“ i kažu da se rodio još u drevnom Egiptu kada su počele da se nose tunike kako bi se sakrilo nago telo, tunike su nosili i stari Grci a rublje se prvi put javlja u starom Rimu.

Osnovna funkcija rublja bila je da sakrije, i tako je bilo sve do XIX veka kada su plemići počeli da nose „odela ispod odela“ koja je trebalo  da spreče  da ono što  svakodnevno nose ima direktan kontakt sa kožom.

U renesansnom periodu i muškarci i žene nosili su ispod garderobe košulje, a tada je počelo da se koristi i donje rublje koje je sezalo do kolena i bilo je isto i za muškarce i za žene.

U XVIII veku se pojavio korset koji su se protezao od grudi do stomaka, imao je ulogu da „drži“, stegne i, izravna  liniju tela Tada su se pojavile i korpe, obuči od pruća koji su se nosili ispod suknje, imaliesu ulogu da istakne zadnji deo tela i da omoguće suknjama da lepo padaju.

U XIX veku grudi polako počinju  da izranjaju iz odeće i korset, umesto ispod garderobe, počinje da se nosi preko, a struk postaje sve tanji i tanji, do te mere da je ženama otežavao disanje. Korseti su u to vreme uglavnom pravljeni od kosti kita.

Sve do XX veka, ono što se smatralo intimnim rubljem ograničavalo je žene. U XX veku, sa sve većim oslobađanjem žena počinje i „razvoj“ intimnog veša koji je ženama davao veću slobodu.

Što se modernog vremena tiče, intimni veš se razvijao zajedno sa ženama, odnosno što su žene bile slobodnije tako je i intimni veš postajao „slobodniji“. Dvadeseti vek je bio revolucionaran u svakom smislu, najviše u intimnom životu žena.

Grudnjak je rođen 1914. godine. U to vreme su skraćene gaćice, a sa pronalaskom najlona čarape postaju neizostavan deo ženskog donjeg rublja i na nogama su se držale uz pomoć haltera. Tokom Drugog svetskog rata proizvodnja intimnog veša je zaustavljena, proizvodnja je bila usmerena na ono što je bilo potrebno na ratištima, a ceo svet je bio pod pritiskom ekonomske krize.

Pedesete godine su donele potpun preobražaj u prozivodnji ženskog rublja, na scenu ponovo stupa korset ali sada ne kao nešto što sputava nego kao sredstvo zavođenja. grudi su sve više u prvom planu i tada se javlja takozvana pin-ap moda.

Šezdesetih godina filmske zvezde počinju da snimaju reklame za žensko donje rublje što se u ono vreme smatralo nekom vrstom društvenog fenomena.  Nastupajuće sedamdesete godine insistirale su na udobnosti, veš se sve više proizvodio od elastičnih materijala koji ne sputavaju, čarape koje su se nosile sa halterima zamenile su unihop čarape, počela je masovna proizvodnja i tako su postale dostupne svakoj ženi.

Sedamdesete godine su insistirale na udobnosti dok u osamdesetim godinama dolazi do revolucije u proizvodnji donjeg veša, on više ne treba da bude samo udoban već postaje sredstvo zavođenja, ponovo su moderni korseti, halteri, proizvode se od svih materijala, čipke, svile, dok je donji veš do tada pravljen uglavnom u beloj i bež boji, sada se insistira na svim bojama, najviše na crnoj i crvenoj.

Grudnjak svoj procvat doživljava devedesetih godina, više se ne reklamira kao nešto što će grudima očuvati čvrstinu, udoban za nošenje, već postaje sredstvno kojim se grudi ističu, povećavaju, dižu na gore, na sve načine uvećavaju grudi. Devedesete su godine „Vonderbra“ grudnjaka koje je promovisala Eva Hercigova.

Danas se modni dizajneri utrkuju u dizajniranju intimnog veša, što slobodnije, što provokativnije, što više seksi. Donje rublje više nema funciju sakrivanja već otkrivanja, postalo je moćno sredstvo zavođenja i objekat želje.

Dizajneri tvrde da slobodnim kreacijama pokušavaju da istaknu unutrašnje biće slobodne i emancipovane žene, da naglase njenu zavodljivost i seksualnost. Reklamiraju ga kao ono što ženama dozvoljava da se osećaju poželjno, zavodljivo i seksi kako god bile obučene jer su ispod garderobe to što žele da budu i takve mogu biti šta god da obuku.

Donje rublje se i dalje razvija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*