Loknasto, još loknastije

Ravna ispeglana kosa više nije sinonim za trend. Njiu je ovog leta definitivno zamenila ležernija  varijanta poput opuštenih lokni, talasa ali i sitnih afro loknica. Za pripremu ove frizure nije potrebno da izdvajate novac za frizera, jer uz pomoć tetkinih saveta možete kod svoje kuće za veoma kratko vreme da napravite neke od ovih frizura. Pored toga što lepo izgledaju, pravljenje lokni ne šteti vašoj kosi kao što to čini svakodnevno feniranje.

Kako frizeri kažu: poigrajte se sa vašom kosom i pustite je malo da diše. Za pravljenje bilo koje vrste lokni, veoma je važan tip kose, jer neće svaka kosa biti poslušna i uviti se onako kako smo to zamislile. Za neke je potrebna cela noć, a neke lokne ne mogu bez laka i pene dugo da opstanu.

Opuštene lokne za kratku i dugu kosu napraviti na različite načine. Uzmite velike papilotne navijte na spolja velike pramenove i prespavajte. Takođe, to možete učiniti i sa sunđerima uvijačima tako što ćete isto uzeti veće pramenove, prvo ih uviti same oko sebe dok ne počnu da se savijaju u puža (bitno je da ih srolate tako da stoje ravno), i tako srolane ih navijte na sunđere. Ako ste od onih nestrpljivijih i ne volite da vas bilo šta žulja dok spavate, ovakvu frizuru možete napraviti uz pomoć prese za kosu. Možda će malo više isušiti ali će izgledati glatke. Tanki pramen stavite u presu i prebacite ga preko nje na gore ka temenu glave i polako spuštajte presu na dole (bitno je da pramen sve vreme stoji na gore preko prese dok je spuštate). Ovo se lakše postiže tankim okruglim presama, ali ukoliko dobro ovladate ovom „veštnom“ to se može postići i četvrtastom presom za kosu samo je u tom slučaju lak neophodan, jer će brzo spasti.

Talase lako možete napraviti uz pomoć kike. Prespavajte sa jednom kikom ako imate tanju kosu ili dve ako imate bujniju. Ujutru samo malo rastresite i dobićete fantastičner talase. Kod kike je bitno da je ne zatežete jako kako se ne bi stvorio jak prelom tamo gde počinju talasi. Izbegavajte sitne kike i gledajte da budu što deblje, jer će sitne samo napraviti nepotreban volumen, a delovaće i detinjasto. Pre pletenja kike slobodno možete da stavite 2, 3 kapi ulja za kosu kako se ne bi „nadula“ kada se rasplete. Isto tako, ako imate onaj tip kose koji se sam po sebi talasa kada se prirodno suši, samo dodajte malo pene i eto frizure.

Afro loknice su za one smelije koje se ne plaše da eksperimentišu sa svojom kosom. Za ovu vrstu lokni je  potrebno malo vremena ali i živaca. Da biste dobile uspešne afro loknice, najbitnije je da pramenovi budu što tanji i sitniji. Možete ih namotati na tanku dugačku krpicu ili parče debele folije,samo pazite da se ne pokida. Sa tako namotanom kosom prespavajte i ujutru po skidanju krpica samo prođite jednom prstima kroz kosu. Imajte u vidu da će ova vrsta lokni dosta skratiti vašu dužinu kose i ako vam je kosa teška može se desiti da malo spadnu u toku dana.

To je nekoliko naših saveta, a vi se slobodno igrajte loknama jer ne možete da pogrešite. Posebno su zahvalne za dugu kosu. U svakom slučaju malo laka i pene je neizbežno, a ako vam se kosa teško uvija ipak morate da prespavate. Ako se lako uvija, dovoljno je na prosušenu kosu 4, 5 sati. Bitno je samo da ne bude mokra jer će u tom slučaju spasti kada se odmota.

Autor: JV

 

3 comments

  1. imam pitanje u vezi afro loknica.da li mozemo njihovim pravljenjem da ostetimo kosu ?

    • draga Ivana, afro lokne ne ostecuju kosu, nema hemije, samo preparati koji se koriste svaki dan, pena, gel i lak. Ima dobra caka kod frizera i za tri sata postanes afro kovrdzava. znam jer je provereno vise puta i mnogo su bolje nego u kucnoj radinosti. znam jedan salon, odlicno rade, ako ikad pozelis, kucas na google i nacices. srecno i probaj, svidece ti se…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *