Kako pronaći hleb u supermarketu

Zamislite situaciju da ste se našle, ispred nekog velikog  hipermarketa, prvi put i da imate samo par minuta, da uletite i kupite hleb.

Kako ćete se snaći, gde se nalazi hleb u tom ogromnom prostoru. Odgovor glasi – u savakom hipermarketu ili supermarketu, širom sveta, hleb se nalazi na istom mestu.

Uđite  i odredite najudaljeniji prostor od ulaza i krenite u tom pravcu, Tu se nalaze hleb i peciva.

Ako se neko zapita gde je tu logika, evo vrlo prostog odgovora;

–          Nijedan supermarket, hipermarket nije napravljen za potrošača niti  prema potrebama potrošača. Napravljeni  su prema potrebama trgovaca sa jedinim ciljem – da potrošite što više para.

Ništa nije slučajno postavljeno i  raspoređeno, sve potrebe i  navike  potrošača su  godinama unazad posmatrane, proučene, određena su pravila pozicioniranja robe po supermarketima.

Ta pravila postoje da potrošače navedu da kupe i ono što im uopšte nije potrebno a da toga nisu svesni.

Odmah na ulazu se u hipermarketima (Merkator, Idea) nalaze, recimo, knjige, tehnička roba, peškiri i posteljina. Teorija kaže, da je motivisanost  potrošača najveća kada  započinju kupovinu, kada su odmorni i puni entuzijazma, dok nisu počeli da prebiraju po glavi, koliko para imaju na raspolaganju, itd.

Zato se hleb, meso, mleko nalaze na udaljenim pozicijama od kase, da biste prošli kroz ceo prostor, dok ne stignete do namirnica, koje su vam potrebne.

Usput će vam sigurno pogled odlutati. Da li ćete ugledati neki poziv na akcijsko sniženje ili će vas promoterke zaustaviti  ponuditi neke “besplatne” šarene laže , postoje razni izazovi.

Ako niste sigurni u svoju  kupovnu odlučnost, bolje je da i ne ulazite u  hipermarkete, kupite hleb u nekoj  pekari, biće jeftinije.

 

 

4 comments

 1. Sad kad ovo pročitah, setih se da u komšiluku imam jedan supermarket gde je hleb odmah kod ulaza. I taman sam krenula da opovrgnem ovu tvoju tvrdnju, kad shvatih da je to najudaljenija tačka od kase!

 2. Uzgred, kasni vam sat 😉

 3. to im je fora, odlična.
  Konzum ima još jednu foru. Svakih 15 tak dana mijenja raspored artikala na policama. Taman se naviknem da negdje stoje deterdženti, kad ono.. tamo nešto peto, pa lutam li lutam tražeći.
  Naučila sam, odnedavno, da kupujem zaista ono što mi treba. Do sada sam kupovala redom, kako mi se dopadne.
  Više ne.
  Napredujem 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *