Home / Kafa sa tetkom / Kad u jesen zamiriše kesten
Kad u jesen zamiriše kesten

Kad u jesen zamiriše kesten

Teško je odoleti a da odmah ne kupite ogroman fižek pun vrelog kestenja.

Kesten je prilično težak za spremanje pa će se retko naći na našim stolovima iako ima visoku nutritivnu vrednost. Bogat je mineralima i vitaminima, sadrži folnu kiselinu, kalijum, sumpor, magnezijum, natrijum i fosfor, prava je hranljiva bomba i veoma se lako vari.

Jedna od najpoznatijih poslastica od kestena je „Marron glaces“ kandirano kestenje, ali priprema traje jako dugo, skoro četiri dana. Iako ovako pripremljeno kestenje može da stoji čitave dve nedelje, retko ko ga priprema, malo zbog dugotrajnog procesa, malo zbog toga što je priprema vrlo delikatna.

Ali, ako volite kesten, možete napraviti krem od kestena, priprema nije teška. Za ovo vam je potrebno:

1 kg kestena

200 gr čokolade

200 gr putera

2 dcl ruma

150 gr šećera

2 kesice vanilin šećera.

Kesten stavite u vodu i kuvajte ga ½ sata. Oljuštite ga dok je još topao i ispasirajte, sameljite na vodenici za meso ili u blenderu. Čokoladu istopite na tihoj vatri, mešajući da ne zagori, kad se istopi dodati puter, mešajući sve vreme da se sjedini sa čokoladom. Dodajte kesten, šećer, vanilin šećer i rum, i mešajte sve dok se sastojci ne sjedine i ne dobijete homogenu masu.

Razlijte u činije, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi a zatim stavite u frižider da se dobro rashladi. Ukrasite šlagom i čokoladnim mrvicama ili rendanom čokoladom.

I još jedan lak recept – Kuglice od kestena – potrebno je:

700 gr kestena

300 gr mlevenih oraha

4 kašike meda

150 gr šećera.

Kesten kao i u prethodnom receptu skuvajte, očistite i ispasirajte. Dodajte orahe, šećer i med i dobro sjedinite rukom. Ako vam se učini da je masa previše gusta, dodajte još malo meda. Kad se masa sjedini, pravite kuglice i stavljajte ih u korpice od papira. Ostavite da se stegnu. Ove kuglice su, kao što vidite, posne, možete ih jesti tokom posta.

Ako želite da spremite običan pečeni kesten, dobro ga operite, svaki zasecite horizontalno i kuvajte ga dok ne primetite da se kroz koru nazire „mozak“ kestena. Ocedite kroz cediljku i odmah stavite u zagrejanu rernu i pecite ga 20 minuta.

Divlji kesten koji možete naći u svakom parku možete iskoristiti da probudite dečiju kreativnost, setite se onih lutkica i stoličica pravljenih od kestena, čačkalica i šarene vune.

Od divljeg kestena možete  napraviti lep jesenji aranžman za sto, kombinujući ga sa suvim lišćem.

Divlji kesten je odličan protiv moljaca, svaki kesten probodite debljom iglom i navucite ga na deblji konac, napravite male „venčiće“ i stavite između kaputa, jakni, svega onoga što bi mogli da napadnu moljci.

2 comments

  1. Odlično! Obožavam kesten! Opcija kod prvog recepta je: sačuvati čokoladu za glazuru, a od mase napraviti rolat tako što se razvuče na providnu foliju, u sredinu stavi cela banana poprskana limunom, urola se… I kad se ohladi u fižideru samo se prelije otopljenom čokoladom sa kašičicom putera… Omiljeni bakin kolač 🙂
    p.s Odličan sajt u celosti!!!

  2. ja sam za prvu varijantu, fišek pun vrelih kestenova 🙂

    nisam znama ovo za moljce, odlično, hvala, isprobaću.
    Znam da u mom kraju prave neki neki eliksir od kestena koji se koristi za oboljenja vena, a ne znam kako se sprema, nešto sa rakijom se kombinuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*