Home / Kafa sa tetkom / Jeste toplo, ali kancelarija je kancelarija

Jeste toplo, ali kancelarija je kancelarija

Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Leto nam se malo odužilo, svuda je toplo, boravak u kancelariji može biti prava noćna mora, uvek postoji neko kome smeta klima, kome ne smeta i ko bi još nižu temperaturu, ponekad je na ovim visokim temperaturama pravi podvig obući se da neko ne pomisli da ste umesto u kancelariju pošle na plažu.

Ako u radno vreme prošetate gradom primetite da je većina žena obučena u vesele boje, na haljinama dominira cvetni print. Pomislite – ili niko ne radi, ili, ako primetita da neka od tih žena nosi laptop ili fasciklu, da su izašle na pauzu, ali da su vrlo neprimereno obučene. Šareno, providno, kratko, sve dopunjeno papučama koje su prosto nedopustive na radnom mestu.

Uđete u banku i shvatite da je dres kod svima dosadio, službenice su od svega zadržale ešarpu, svaka je izmislila varijaciju na temu obavezne garderobe na poslu.

Naravno, to je stvar kuće, ali vi u banku ne možete ući u svakakvoj garderobi, isto kao ni u sud i neke druge institucije. Padne vam na pamet – ako ste vi kao klijent primorani garderobom da poštujete mesto u koje ulazite, oni koji tamo rade su dužni da ga poštuju. I zbog vas i zbog kolega sa kojima rade.

Dakle, toplo je, ali u kancelariji su nedopustive papuče, previše svetle boje, printovi, šareno, sve to asocira na zabavu a ne na ozbiljnost. Umesto svetlo roze, svetlo zelene, ljubičaste, svih onih boja koje se vode kao letnje boje, zaključno sa blještavo belom bojom, preporučljivije su smirenija nijansa bele (ukoliko niste znale i bela boja ima mnogo nijansi), bež, krem, svetlo plava, dovoljno su svetle a opet smirenije i ako boje mogu da deluju profesionalno, onda su to ove boje.

Ukoliko se odlučite za haljinu, ona ne sme biti ni previše kratka, ni previše uska, ni previše duga. I nikako ne sme biti od providnog materijala.

Haljina bez rukava – da, ali nikako haljina sa bretelama koje će vam spadati sa ramena.

Ako nosite suknju dužine do polovine kolena, možete dozvoliti sebi da ne nosite čarape, nažalost, suknja koja je iznad kolena zahteva nošenje čarapa, nepristojno je na poslu previše otkrivati telo.

Ako imate dugu kosu i poželite da je podignete u toku radnog vremena, preporučljivo je

podići je šnalom-štipaljkom. Visok konjski rep – nikako, ukoliko volite tako da skupite kosu, knjiski rep mora da bude nizak.
Pošto smo mi nacija koja se vrlo teško menja i koja vrlo teško prihvata pravila, ukoliko vam padne na pamet da su pravila oblačenja na poslu kršenje nekih vaših sloboda, ili ono – baš me briga ko me gleda, ko hoće da gleda neka gleda, ko neće ne mora, pogledajte malo žene koje rade u pekarama i kioscima. Kad kupujete doručak očekujete da im je skupljena kosa, da su u uniformi, da su im uniforme čiste, zaboga, prodaju vam hranu. Većina njih nosi pantalone i rade u mnogo gorim uslovima nego što su vaše kancelarije.

Ako vam padne na pamet da je pekara – pekara, da vi sebi možete dozvoliti malo slobodnije oblačenje, vi ipak prodajete mnogo skuplju uslugu, može vam se tolerisati… Niste u pravu. Baš zbog toga morate svojim oblačenjem slati poruku da ste ozbiljne a ne da jedva čekate kraj radnog vremena.

One comment

  1. meni je super kada vidim naše lokacije za idavanje identifikacionih dokumenata, matične urede i njihove šalter sale gdje sjede službenici u radnim uniformama (teget suknja/hlače i bijela košulja, sa kravatom na kojoj je znak ustanove)
    medicinske ustanove, takođe.
    Svuda postoji kodeks ponašanja i oblačenja, a sankcije su disciplinske.
    Ne može mi se desiti da na posao odem u papučama, niti da nosim izrez do pupka.
    Al nam u kancelariji crkla klima i najradije bih…ma :):)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*