Gospođica ili gospođa?

Da li su reči godpođica i gospođa seksističke?

Od raspada stare zemlje u kojoj smo sve bile drugarice, postale smo gospođe i gospođe, do tada, ovi termini u obraćanju ženama su se koristili vrlo retko, uglavnom u „višim“ krugovima.

Danas su mlade devojke – gospođice, starije – gospođe, obe reči označavaju status žene, gospođica je neudata, gospođa je udata. Naravno, često je procena ko je gospođica a ko gospođa pogrešna, no žene su tu da brzo isprave i odgovore da nisu gospođice nego gospođe i obratno.

Kad žena zađe u godine u kojima ne izgleda ni kao gospođica ni kao gospođa, većina muškaraca učtivo pita – gospođica ili gospođa.

Još pre više od dvadeset godina, Italijanke su se pobunile protiv upotrebe ovih termina i tražile da se uvede samo jedan – gospođa, a sve zbog toga što su muškarci u Italiji praktikovali da svaku ženu pre nego što joj se obrate pitaju – gospođica ili gospođa. Bunile su se starije žene koje su imale status gospođice, da im je vrlo neprijatno da odgovore da su u nekim starijim godinama još uvek gospođice jer su nailazile na začuđene poglede zbog čega su se osećale posramljeno, isto kao kad kod nas za neku ženu kažu da je baba devojka. Kad ovokažete za neku ženu istog trenutka je omalovažite i smestite u grupu žena – niko je nije hteo.

Ovih dana, žene u Francuskoj takođe traže da se iz upotreba izbaci reč gospođica jer smatraju da se pitanjem – gospođica ili gospođa zadire u njihovu privatnost i da se odgovorom dobija odgovor o bračnom statusu i starosti žene. Ovo su obrazložile time da za muškarce ne postoji nikakva kateogrizacija u obraćanju, da im se uvek, koliko god godina da imaju obraćaju sa gospodine.

S obzirom da mi nismo jedina zemlja u kojoj su žene diskriminisane kad je zapošljavanje u pitanju, već znamo da poslodavci postavljaju pitanja – da li ste udati, da li imate dece, da li planirate decu, Francuskinje kažu da postavljanje pitanja – gospođica ili gospođa automatski otvara prostor za postavljenje i ovakvih, intimnih pitanja, jer imaju isti problem prizapošljavanju, da će termin koji bi bio isti za sve žene – gospođa, ovu mogućnost ukinuti.
One takođe upozoravaju da postoji puno žena koje nisu u braku a imaju decu, ili su razvedene, ili se nisu udavale, i da ih termini gospođica i gospođa potpuno zbunjuju jer ne znaju u koju kategoriju žena sebe da smeste.

Reč gospođica je već „proterana“ iz Nemačke i Francuskinje se nadaju da će uspeti da postignu isto, da nikome tom jednom rečju ne moraju da odaju svoj bračni status i godine.

Naravno, svaka borba ima i svoje protivnike pa su se određene grupe pobunile da se žene uvek pogrešno bore za svoja prava u društvu, upozoravajući ih da bi bilo bolje da se bore protiv seksualnog i porodičnog zlostavljanja, očigledno zaboravljajući da žene ne mogu same da se izbore protiv ovakvih stvari.

Da li ste razmišljale o ovome? Da neko tim pitanjem koje Francuskinje nazivaju svakodnevnim banalnim seksizmom zadire u vašu privatnost i na osnovu odgovora odlučuje kako da razgovara sa vama, zaposli vas, poštuje, ophodi se prema vama na određen način?

3 comments

 1. Il da opet uvedemo termin „gospodičić“ 🙂

 2. Ja preferiram da se oslovljavamo imenom + Vi – bez ikakvog ‘prefiksa’ (ni gospodja ni gospodjica). 🙂

  • Ljiljana Jerinic

   Sećam se Mr.Pajpa, profesora engleskog kako nam je slikovito objašanjavao kako da zapamtimo razliku Miss i Mrs. koja nas je mučila. Kaže evo Mrs. je gospođa, jer se omrsila, a Miss gospođica jer joj nešto nedostaje.
   U poslovnoj prepisci su Englezi rešili ovaj problem na zgodan način: da ne bismo nagađali, umesto ranijih skraćenica koristi se Ms. i za udate i neudate i time je zadovoljeno da se ne insistira na razlikama. Engleski praktično!
   Jasno je da ova forma nije suština, ali može da ilustruje nečiji odnos prema statusu žene i automatski da „gađa u metu“. Danas kada je vanbračna i bračna zajednica i u Srbiji izjednačena (ili ja nisam dobro obaveštena), mislim da je poželjno da se obrišu i oznake!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *