Bjutizam

Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

U Srbiji danas retko ko može da se pohvali time da ima posao, to jest, da ima radno mesto, odavno znamo da radno mesto ne mora da podrazumeva i da se nešto radi, naročito u čuvenim državnim firmama. Ali ako problem nezaposlenosti gurnemo u stranu,  i to kako možete doći do posla u državnoj firmi pa „bog da vas vidi“ i sagledamo neke druge probleme modernog doba, videćemo da je šansa žene koja je prevalila trideset petu godinu da se zaposli, smanjena na minimum.

Kad pogledate oglase u većini njih se traži osoba do trideset pet godina starosti i  prijatnog izgleda, čak i ako traže operatera u kol centru, shvatite da ste diskriminisani.

Vaš CV može biti vrlo bogat, možete imati i podužu listu iskustva, vi ste jednostavno prešli kritičnu granicu mladosti i teško ćete doći do posla.

Bjutizam koji zahteva da budete lepe i zgodne, kao da žena u zrelijim godinama ne može biti lepa, da nemate bore, da ste atraktivne i lepo obučene, po poslednjoj modi, predstavlja estetsku diskriminaciju protiv čega se žene u svetu bore svim snagama,  čak i tužbama, dok se u Srbiji o tome uglavnom ćuti i prihvata kao nešto normalno.

Već svi znamo da je diskriminacija u bilo kom obliku, i bilo koje grupe ljudi, kažnjiva po zakonu, o diskriminaciji žena po izgledu i starosti se priča usput, uostalom, šta da očekujete u zemlji u kojoj diskriminišu i trudnice.

U svetu već postoje agencije koje rade na rebrendiranju ličnosti, koje obučavaju žene kako da se obuku, našminkaju, i kakvu frizuru da imaju kad krenu na razgovor za posao. Mi nismo još stigli do tog nivoa mada će vas svako, ko ima iole iskustva, učiti šta smete a šta ne smete da kažete na razgovoru za posao čime vas obaveštavaju da na tim razgovorima vi ne smete da budete vi već ono što određeni poslodavac traži. Pa ako uspete. Pri tom, vaša stručnost je u drugom planu.

Ali do razgovora treba stići.

Ukoliko konkurišete za posao u nekoj državnoj, ili iole ozbiljnoj privatnoj firmi možete se nadati da će vam odgovoriti i ako niste primljeni.

Ako konkurišete u nekoj privatnoj firmi, povratnu informaciju, da je konkurs zatvoren i da je radno mesto popunjeno nećete dobiti nikada.

tungphoto / FreeDigitalPhotos.net

Na kraju, šta vam ostaje?

Samo onaj gorak ukus u ustima da ste u najboljim godinama otpisane kao radno sposobna bića, samo zato što ste žena i što više niste u cvetu mladosti.

Možete imati diplomu, govoriti tri jezika, vladati „posebnim veštinama“, vi jednostavno imate i prve bore.

Ukoliko vam padne na pamet da upišete neki kurs, doškolujete se, dobro razmislite da li treba da ulažete u dodatno obrazovanje ili u botoks i silikone.

Ako želite da pratite tržište.

Naravno, ima i onih drugih poslodavaca, ali bjutizam je poprimio oblike epidemije.

2 comments

  1. Problem postoji i za mlađe od 35 – bitna je riba, a ne šta ima u glavi. 🙁

  2. Mislim da nama vrlo jasno daju da znanja da neće da nas zaposle uopšte. Ako si devojka koja je tek završila fakultet, onda nemaš iskustva, i nepoželjna si. A, taman dok stekneš neko iskustvo, onda si već napunila 35 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *