Home / Kafa sa tetkom / Androginost kao modni trend

Androginost kao modni trend

Andrej Pejić

Najveći svetski modni kreatori su na najnovijim modnim revijama na kojima su predstavljali svoje kolekcije za sezonu zima 2011/2012 u centar pažnje stavili androginost, što kritičari ocenjuju kao nedostatak mašte i optužuju ih da su ženske kolekcije pravili po uzoru na tipično muško odevanje.

Pored toga što svi modeli krojem podsećaju na mušku garderobu, ravnih su krojeva bez naglašenog struka,  šiveni su i od materijala karakterističnih za muška odela, uglavnom se radi o sirovim materijalima, vuni i koži.

Iako su manekenke na revijama bile našminkane tipićno ženski, sa jarko crvenim karminom, komentari su da se ni po modelima ni po frizurama nije mogao steći utisak da se radi o ženama, više podsećaju na muškarce.

Ovaj najavljeni trend nije zaobišla ni modna kuća Šanel koja je čak uvela grube, vojne, čizme uz svoje modele. Ocene su da se ova kuća svetlosnim miljama udaljila od Koko Šanel koja jeste bila buntovnica ali koja je kreirala za emanipovanu ženu a ne za ženu koja će ličiti na muškarca.

Dizajneri izjavljuju da ovakve androgine kolekcije jasno naglašavaju jednakost polova. U narednom periodu će se videti da li će žene masovno prihvatiti ovakve modele koji prikrivaju ženstvenost a jednakost polova ističu na način koji je za jednakost polova najmanje važan.

Androginost je, inače, zadnjih godina vrlo popularna među dizajnerima koji su neprekidno u potrazi za modelima koji mogu da nose i ženske i muške kreacije. Jedan od takvih androgin manekena je srpski maneken Andrej Pejić.

Modni dizajneri su odavno sa modnih pista proterali žene sa oblinama, izgleda da je sledeći korak da se ne zna ko su muški a ko ženski manekeni, kao ni kome su kolekcije namenjene.

A možda je zbog globalne krize cilj ušteda. Kupite jedan model a onda ga nosite i vi i on…

Ko prvi ujutru ustane.

3 comments

 1. Povratak mode 80-tih.
  Kad se setim onih naramenica, kao dva omanja jastuka na vrhu rukava…
  Ovo će da bude još gore. Ima da šetamo okolo kao Mira Banjac u Lepoti poroka. Ako se upecamo.

 2. Uzas. Muskarcici vec cupaju obrve i nose roze bodi majice.. Zene da obuku odela i definitivno – smak sveta.. 🙁

  Hoce da naglase „jednakost“ polova – ma nije nego.. Opet farsa i jos jedna opomena nama zenama da se ne damo i da istaknemo jos vise i zenstvenost i volju da ne potpadamo pod nametnute uticaje.

 3. ne dopada mi se taj trend
  nimalo
  volim da vidim lijepo, sa ukusom, obučene ljude
  a moj ukus je
  da je žensko obučeno kao žensko, a muško kao muško
  to ko prvi ustaje, neću da ima veze 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*