Home / Porodica i zdravlje / Ako ovih dana pomislite da ste se zaljubili, ne, to je virus

Ako ovih dana pomislite da ste se zaljubili, ne, to je virus

Poslednjih nedelja hara stomačni virus koji nije zaobišao ni ove tetke, pa da progovorimo koju i na tu temu:

Simtomi koji se prvo pojavljuju kod ovosezonske pošasti su malaksalost, blago povišena temperatura i drhtavica, i taman kad pomislite da ste zaljubljeni počinje mučnina, zatuli u stomaku i naravno sledi parkiranje u toaletu odavde do večnosti.

Potpuno iscrpljeni prvo čega se setite naravno su probiotik i slični lekovi i antipiretici. Prvi da zaustave dijareju i oslobode kupatilo i za ostale članove porodice koji vas izbegavaju u širokom luku, a drugi da smanje temperaturu i bolove u telu, kao i onu drhtavicu s početka kad ste mislili da ste zaljubljeni.

Medjutim, postoji i nekoliko proverenih, vrlo jednostavnih recepata koji, ukoliko dijareja nije prejaka i prečesta (što može biti znak neke bakterijske infekcije i gde je konsultacija sa lekarom obavezna) mogu da pomognu a da ne uzimate nikakve lekove:

Lično proverila:

Pola kašike šećera i pola kašike mlevene kafe pomešati i pojesti „na suvo“

čokolada za mešenje (bez preterivanja)

banana

ječmena kaša

pirinač na vodi

rendane jabuke

borovnice

-Unositi dosta tečnosti kako bi se nadoknadilo ono što se izbaci i da ne bi dehidrirali organizam (najbolje je piti čajeve i bistru supu ili pirinčanu vodu)

Uz dijetetski režim koji podrazumeva izbacivanje mleka i mlečnih proizvoda i najčešće se oslanja na tost ili prepečen hleb, baren krompir, kaše od žitarica i kukuruzno brašno, bilo kao kačamak bilo kao proju, bistre supe, keks i bareni pirinač, važno je unositi hranu bogatu pektinom ( borovnica, jabuka, banana) koja ujedno ima i dosta kalijuma koji je veoma potreban  u borbi protiv dijareje. Posledice dijareje su umor i “ isceđenost“ usled gubitka tečnosti i kalijuma.

-Pektin – vrsta  rastvorljivog vlakna,  apsorbuje vodu i  materije koje izazivaju nadražaj creva. Rendana sirova jabuka,  šargarepa i banana – su stari oprobani lekovi …

Dunja je takodje jedan od omiljenih narodnih lekova protiv proliva. Protiv upale želudačne i crevne sluzokože i za ublažavanje dijareje koristi se kuvana dunja, a čaj od lista dunje da se zaustavi dijareja.

Obilje vitamina C, kalijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana, fluora, tanina, organskih kiselina, a posebno pektina i sluzi opravdava dugogodišnju upotrebu dunje i narodno poverenje u njenu lekovitost.

Autor: Tamara Gočmanac

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*