Ako ovih dana pomislite da ste se zaljubili, ne, to je virus

Poslednjih nedelja hara stomačni virus koji nije zaobišao ni ove tetke, pa da progovorimo koju i na tu temu:

Simtomi koji se prvo pojavljuju kod ovosezonske pošasti su malaksalost, blago povišena temperatura i drhtavica, i taman kad pomislite da ste zaljubljeni počinje mučnina, zatuli u stomaku i naravno sledi parkiranje u toaletu odavde do večnosti.

Potpuno iscrpljeni prvo čega se setite naravno su probiotik i slični lekovi i antipiretici. Prvi da zaustave dijareju i oslobode kupatilo i za ostale članove porodice koji vas izbegavaju u širokom luku, a drugi da smanje temperaturu i bolove u telu, kao i onu drhtavicu s početka kad ste mislili da ste zaljubljeni.

Medjutim, postoji i nekoliko proverenih, vrlo jednostavnih recepata koji, ukoliko dijareja nije prejaka i prečesta (što može biti znak neke bakterijske infekcije i gde je konsultacija sa lekarom obavezna) mogu da pomognu a da ne uzimate nikakve lekove:

Lično proverila:

Pola kašike šećera i pola kašike mlevene kafe pomešati i pojesti „na suvo“

čokolada za mešenje (bez preterivanja)

banana

ječmena kaša

pirinač na vodi

rendane jabuke

borovnice

-Unositi dosta tečnosti kako bi se nadoknadilo ono što se izbaci i da ne bi dehidrirali organizam (najbolje je piti čajeve i bistru supu ili pirinčanu vodu)

Uz dijetetski režim koji podrazumeva izbacivanje mleka i mlečnih proizvoda i najčešće se oslanja na tost ili prepečen hleb, baren krompir, kaše od žitarica i kukuruzno brašno, bilo kao kačamak bilo kao proju, bistre supe, keks i bareni pirinač, važno je unositi hranu bogatu pektinom ( borovnica, jabuka, banana) koja ujedno ima i dosta kalijuma koji je veoma potreban  u borbi protiv dijareje. Posledice dijareje su umor i “ isceđenost“ usled gubitka tečnosti i kalijuma.

-Pektin – vrsta  rastvorljivog vlakna,  apsorbuje vodu i  materije koje izazivaju nadražaj creva. Rendana sirova jabuka,  šargarepa i banana – su stari oprobani lekovi …

Dunja je takodje jedan od omiljenih narodnih lekova protiv proliva. Protiv upale želudačne i crevne sluzokože i za ublažavanje dijareje koristi se kuvana dunja, a čaj od lista dunje da se zaustavi dijareja.

Obilje vitamina C, kalijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana, fluora, tanina, organskih kiselina, a posebno pektina i sluzi opravdava dugogodišnju upotrebu dunje i narodno poverenje u njenu lekovitost.

Autor: Tamara Gočmanac

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *