Adrenalinska avantura – Tara jednom- Tara zauvjek

Svako ko jednom dođe na rafting Tarom , kroz najdublji kanjon u Evropi, čini to svake godine. Vjerujte mi, rafting Tarom je poseban doživljaj.

Otišla sam na rafting  prvi put prije 5-6 godina i od tada svake godine željno iščekujem dan kada ću krenuti.

Postoji  više kampova koji organizuju rafting, a nalaze se na teritorijama Crne Gore i BiH.  Bila sam gost u više  kampova iz Republike Srpske ali  neću da preporučujem nijedan, jer sam se lično uvjerila da u svakom dobijate savršenu uslugu.

Sjedište  rafting centara je uglavnom u mjestu Bastasi, koje je 18 km udaljeno od Foče,  na putu Foča-Nikšič, a od  Šćepan  Polja, graničnog prelaza sa Crnom Gorom udaljeno je oko 6 km.

Rafting se obično unaprijed ugovara za 5-10 osoba, ture kreću iz Foče gdje gosti ostavljaju svoja vozila i odakle kombi prevozom stižu u  kampove.

Rafting Tarom organizuje se u specijalnim gumenim čamcima, koji su prilagođeni za spust niz divlje vode kakva je Tara. Za rafting ponesite samo dobro  raspoloženje, sve ostalo dobićete u kampu.

Da krenemo?

Iz mjesta Bastasi kombi prevozom učesnici rafting prevoze se do Brštanovice (C.Gora)  polazne tačke za rafting. Prije polaska svi  članovi ekipe dobijaju neoprenska odjela,  neoprenske čizme, zaštitne prsluke, kacige i po jedno veslo.

Na Brštenovici kratak predah i uputstvo iskusnih skipera za ponašanje na čamcu.  Važno je da svi  učestvuju, skiper kontroliše čamac,  pravi raspored sjedenja i daje uputstva svim veslačima na čamcu.  Na dnu čamca nalaze se konopci koji su isprepleteni i ispod njih je potrebno zavući stopala. Ovo je jako važno, da neko ne bi ispao iz čamca i u najblažoj varijanti se  okupao  u brrr, prehladnoj Tari.

Zavisno od visine vode rafting traje 3-4 sata. Zastaje se dva puta pored divnih, divljih  vodopada i izvora.  Plašim se da neću umjeti da opišem doživljaj spusta. Čamac u trenu preplavi voda, talasi nose čamac, nailaze virovi, izbjegavamo stijene na najopasnijem dijelu “Ćelije”, svi veslaju, pjevaju, vrište, takav naboj adrenalina rijetko se može osjetiti .Struji venama čini mi se glasno.

Ah, da.

Ako ožednite slobodno se napijte Tare. Tara je pitka cijelim tokom. Hm.. na čamcu uvijek ima i žestokih pića… sok niko ne traži .. provjereno!

Obavezno ponesite foto aparate i kamere, na svakom čamcu postoje nepromočive torbe ili plastična burad u koju gosti smještaju dokumente, telefone, kamere….

Na Šćepan Polju Tara grli Pivu i spajaju se u zelenu ljepoticu Drinu, a učesnike rafting, umorne  I iscrpljene divljim spustom  na Bastasima u drvenim kuhinjama čekaju  raspoloženi i nasmijani kuvari sa  fenomenalnim  specijalitetima ispod sača. Da prste pregrizeš.

Ako dođete jednom, dolazićete uvijek. Ljubav sa  neodoljivom, neukrotivom  Tarom je vječna.

 

 

Tetka Dolly

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *