Ivanine punjene paprike u sitna crevca

Za sve one koje nikada nisu, a htele bi

Iz pisma drugarici kulinarski potpuno nepismenoj, premda živi u Italiji

Ivanine paprike

Ovo ti je recept za desetak srednjih babura, veličine kao kad steneš pesnicu (proceni po veličini paprike, ako su mnogo krupne povećaj količinu mesa) deluje komplikovano ali je u stvari smešno lako, videćeš,  nema šanse da zezneš nešto.

Dakle, za najbolje punjene paprike u Evropi potrebno je:

– 10 paprika, kakvih god

– neka ti samelju u mesari 500gr junećeg mesa, najmekanijeg, od buta

– kupi mladi crni luk (dve veze ili jedno pakovanje ako kupuješ u supermarketu, ono u stiroporu) i beli luk, dovoljan je jedan (može i u prahu, da se ne bakćeš, ali ćeš voditi računa o količini, što ću ti precizno reći dole); umesto mladog crnog luka odlično može poslužiti crveni luk, 2 glavice oveće, to sigurno imate tamo

– šolju od 2dl napuni pirinčem, to ti je mera za posle

– ulja za otprilike pola šoljice za kafu, one standardne, po potrebi može i više, da lepo prekrije dno šerpe koju ćeš koristiti (ja koristim maslinovo ulje za sve, ti kako ’oćeš) To nije velika količina, jer ga koristiš samo za dinstanje fila i ni za šta drugo…

-nekoliko krompira za zatvaranje paprika

-Tomatelo, paradajz iz tube ili štagod slično – odokativno – ja stavljam u fil negde oko pola šoljice za kafu ako je redak, ako je onaj pire iz tube dovoljne su dve supene kašike

-jedno jaje od kokoške, kokoško jedna

– začin tipa vegete, aleva paprika, šareni biber, peršun iz kesice, vlašac za prstohvat, mada ja ubacim kao nezdrava, volim začine…

Polećemo:

u neki dublji tiganj ili šerpicu od rostfraja, manju, nemoj desetkilsku, leba ti, (Zepter varijanta, da ne zagoreva) sipaš ulje. Rekli smo da lepo prekrije dno šerpe, odnosno da ima za prs’ zejtina unutra. Na laganu vatru. Ako je plin, na najmanje, ako je električni, na skali od 1 do 5 izaberi 2

Iseckaš crni luk (imaš seckalicu, ili plačeš dok biješ po dasci, svejedno) i stavi u zagrejano ulje.

Mešaj. Mešanje je neophodno šta god da radiš.

Varjačom luk a guzom uz muziku, da ti bude lakše.

Kad luk dobije onako staklastu, providnu boju, odnosno kad pusti sokove, stavi meso. Ne čekaj da luk porumeni i uprži se, ne valja. Dobro ih sjedini, da razbiješ grudvice mesa, dodaj šoljicu vode i poklopi da se samo malo tako krčkaju zajedno.

I mešaj s vremena na vreme.

U međuvremenu onaj pirinač stavi u neku plastičnu dublju činiju, sipaj vode da je u činiji ima dva puta više nego pirinča, stavi u mikrotalasnu na 600W (srednja temperatura) i navij na 10 minuta. Finito. Ili ga skuvaj u istoj razmeri, samo pazi, trapava si, da ne uvri.

U ovoj fazi je bitno da stalno proveravaš ono meso i luk da ne zagore i da ne upališ kuću pa da ti se raduje svekrva.

Kad pirinač završi svoje, ako je ostalo vode u njemu ocediš i ubaciš ga u ono meso,  i ponovo šta???

Mešaaaš!

Promešaj malo, dodaj vegetu, dve kašičice otprilike, (ali svakako probaj da vidiš je li slano dovoljno, pošto su paprike neslane i upiće od fila kasnije so iz začina) kašičicu aleve paprike, paradajz pire, kašiku peršuna, vlašac, pola kašičice belog luka u granulama ili sitno iseckan, jedan komad samo mladog belog luka, zabiberi po ukusu a i ne moraš ako ne voliš, promešaj dobro, vodi računa da nema vode unutra i da je dovoljno nauljeno da se fil sjaji a da ne pliva u ulju.

Isključi ringlu.

Skloni šerpu na bezbednu radnu površinu.

U fil dodaj celo jaje i brzo promešaj da se ne zgrudva, ono mu daje ukus i masi kompaktnost.

Pusti da se hladi.

Sipaj piće i odmori pola sata.

Ili koliko god, fil ne treba da bude skroz hladan kad puniš paprike nego taman topao da se ne opečeš dok ih puniš.

U medjuvremenu očisti paprike od drški i semenki, i svaku na dnu probuši malo viljuškom, da bi fil mogao da diše dok se krčka, odnosno, da ti ne bi izleteo tokom kuvanja.

Iseci kolutove od krompira za zatvaranje paprika…

Uzmi veliku vatrostalnu činiju ili neki pekač, šerpu pliću a široku, i lepo je podmaži uljem po dnu i sa strane.

Paprike puni kašičicom, ne pritiskaj kao sivonja, nego onako, da budu pune a da ima mesta da fil „radi“ unutra, zatvaraj kolutovima krompira i ređaj u tu činiju, šerpu, šta već…Kad napuniš, sipaj vode u šerpu u kojoj ti je bio fil i nalij njome paprike da ogreznu. Ako znaš šta to znači. Poklopi i stavi u rernu na 200 stepeni. Vatrostalna činija se stavlja u hladnu rernu da ne bi pukla od nagle promene temperature, a šerpa u već zagrejanu. Uključi turbo ventilator na rerni ako imaš. Proveravaj povremeno da ne zagore odozgo ili da ti ne pršti po rerni voda ako si preterala sa nalivanjem. Ako vidiš da se to dešava, malo otklopi šerpu i smanji temperaturu.

Posle jedno sat vremena otklopi šerpu ili činiju, ostavi tako još desetak minuta da paprike porumene odozgo i vadi napolje.

Prijatno ti bilo.

P.S. Ne mislim da si glupa, nego volim da izdetaljišem, najviše me nervira kad mi daju recept a preskoče nešto bitno.

Ako ne napraviš paprike, a ja kucala ovoliko, nadrljala si.

I svekrvi da ih serviraš uz sir ili kiselo mleko, da crkne od zavisti.

Ljubi te T.

Autor: Tamara Goćmanac

2 comments

  1. It is a subject shut to my heart cheers, in which are your speak to facts although?

  2. sve je super, samo molim te svim na svetu,plastika i mikrotalasna ne idu nikako zajedno,zato sto plastika toliko otpusta raznih losih materija koje su pride i kancerogene (ne daj boze da je plastika u boji, najgore su ljubicaste, crvene plave i tako redom ) pre izaberi staklo ili porcelan.

    srecno kuvanje 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *