Fokusiraj se na svoj cilj

Dosadio ti je šef koji ima manje znanje od tebe? Koji te kinji, svestan da si intelektualno jača? Vlasnik firme, koji menja pravila u hodu? Ne želiš više da drugi zarađuju, dok ti dobijaš samo mrvice? Ako je tako, onda si sazrela da budeš Preduzetnica.

Sujin Jetkasettakorn (freedigitalphotos.net)

Možda misliš da je biti privrednica dotaći zvezde. Da ćeš za dve godine kupiti stan i rešiti sve probleme… Žao mi je što ću ti raspršiti snove – to ne biva. Od svog posla možeš imati jednu, više nego pristojnu platu. Ali to je za početak sve. Štaviše, verovatno ćeš prve dve godine da grcaš u dugovima i da budeš srećna kad budeš na nuli. Možda misliš da ne znam o čemu pričam, ali, veruj, ja sam bila na tvom mestu. Dobro znam kako izgleda jurišati na vetrenjače i tražiti svoje mesto pod Suncem.

Da bi otpočela svoj biznis, moraš da ispuniš sledeće uslove:

–          da ideja bude dobra (ne previše rabljena u okruženju) i da ima perspektivu da donese novac i

–          da ti budeš odlična u oblasti koju si izabrala.

Super je ideja praviti solarne kolektore, ali slabo ko od nas ima dovoljno znanja i veština na tu temu, pa bi pokušaj da se napravi firma za proizvodnju ovih stvarčica bila dobra zamisao, ali, ako ne poznaješ materiju, ne bi dugo opstala. Dobro porazmisli o ideji. Zatim napravi plan kako ćeš najbolje razviti ideju u posao. Probaj da napraviš predikciju kako će se posao razvijati. Kreni od „worst case scenario“. U startu moraš da budeš spremna na to da možda nećeš uspeti. Ako te to ne pokoleba, razmisli o 2-3 druge ideje, koje bi ti omogućile da kreneš preduzetničkim stazama. Zapamti: nije sramota pasti – sramota je ne ustati!

Verovatno ćeš naći informacije kako država pomaže mlade preduzetnice. Moj ti je savet da sve to zaobiđeš. Uopšte ti ne treba kredit na početku preduzetničke karijere. Jeste, imaćeš neki „grace“ period, ali da li si sigurna da ti je ideja toliko dobra i da će se posao tako odvijati da ćeš biti sposobna da plaćaš rate? Najbolje je, za početak, uložiti ušteđevinu ako je imaš. Možda da pozajmiš i od roditelja. Ako posao krene kako očekuješ, lako ćeš uzeti povoljan kredit za njegov razvoj.

Firma ti je kao brak – puno uspona i padova. To što radiš moraš da voliš i da mu se cela predaš. Totalna predaja. Ne zanosi se da ćeš imati radno vreme, jer nećeš – radićeš kao dragstor…  Ali, ipak, raditi za sebe je neprocenjivo zadovoljstvo.

Veruj mi na reč, biće više onih koji će ti podmetnuti nogu, nego onih koji će ti pomoći. Sve što budeš htela da bude odrađeno kvalitetno, moraćeš da uradiš sama. Slične firme će te videti kao konkurenciju, a ne kao kolegu. Da, stresno je voditi sopstveni biznis. Najgori je sam početak kad još niko ne zna za tebe i kada juriš prvog klijenta… Kada dođe prvi, dođe i drugi, pa treći. U privatnom biznisu opstaju uporni i oni sa vezama. Druži se, upoznaj nove ljude, pričaj im o svom poslu.

Imam firmu već nekih 6-7 godina. Od preduzetnice sam prerasla u privrednicu. Nije bilo lako. Još uvek nije lako. Ali nisam odustala. Bilo je dana kada sam plakala i prklinjala sebe  što sam se upustila u ove vode. Bilo je danakada sam se svađala kao kočijaš za sopstveni novac. Ali, na kraju svakog dana sama sam sebi šef. Jeste, nemilosrdna sam prema sebi. Ali to je cena opstanka. Ne uspeha, samo opstanka.

Da li se smatram uspešnom? Obzirom da sam sa šesnaest, sedamnaest godina  dilovala devize na ulici, pa sa osamnaest radila po kafićima, pa švercovala kuhinjske krpe i sunđere za pranje sudova, pa posle fakulteta našla ozbiljan posao, a onda otvorila i firmu – može se reći da nisam neuspešna. Ali se ne smatram ni uspešnom. Sve sam stvorila sama i time se ponosim. Da, ponosna sam na sebe. Smatraću se uspešnom kada budem imala firmu  koja će upošljavati pedesetak ljudi. Jednoga dana, volela bih i da bivša zgrada CK bude moja. Da velika svetleća reklama ispisuje moje ime. E, to je uspeh. Svaki uspeh do tog trenutka, smatram samo stepenicom više… Imam cilj i trudim se da ga dosegnem.

Fokusiraj se i ti na svoj cilj. Neka bude grandiozan. Ti znaš šta želiš, a snovi se ostvaruju. Nemoj nikada prestati da sanjaš svoje snove i uspećeš!

Autor: Anita Pratljačić

 

One comment

  1. sve što dovoljno želimo nađemo načina da ostvarimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *