Dizajniranje vagine

Nude lady
YaiSirichai (freedigitalphotos)

Moda silikonskog uvećanja grudi odavno drma svet a svaka žena koja se podvrgla operaciji uvećanja grudi izjavila je da to radi zbog sebe, da bi se bolje i samouverenije osećala, međutim ostaje dilema da li ovo spada u korak napred u ženskom seksualnom “oslobođenju” ili je posledica medijskog eksploatisanja žena, to jest, da li žene to zaista rade zbog sebe ili zbog svojih muškaraca.

Feministkinje smatraju da društvo nametanjem estetskih standarda, još od kako se  kao idealno žensko telo smatra ono koje ima proporcije 90-60-90, degradira žene, a antropolozi tvrde da tajna leži u tome da žene veštačkim stvaranjem oblina podsvesno žele muškarcima da pokažu da su zrele i spemne za reprodukciju.

Zadnjih godina u svetu je zabeležena nova moda, podmlađivanje vagine, i na tu operaciju su uglavnom odlazile žene koje su imale nekoliko porođaja što je dovelo do toga da njihov polni organ više ne izgleda kao pre ili izgubi na osetljivosti. U zadnje vreme trend “dizajniranja vagine” se sve više širi tako da ovu operaciju zahtevaju i žene koje nisu rađale, koje nisu zadovoljne izgledom svoje vagine a to obralažu isto kao i žene koje su uvećale grudi, da će se osećati samouverenije i da žele da poboljšaju svoj seksualni život.

Operacija se uglavnom podrazumeva skraćivanje velikih usmina a ponekad i klitorista tako da ostaje sumnja kako se skraćivanjem, odnosno odsecanjem jednog dela,  može povećati osetljivost ako se zna da je vagina puna nervnih završetaka

Istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji u kojoj se godišnje obavi skoro hiljadu ovakvih operacija i to samo na državnim klinikama, pokazalo je da žene koje žele da promene izgled svoje vagine zbog pritiska porno filmova u kojima su sve vagine savršenog izgleda, a da bi pokazale kakvu vaginu žele donose slike skinute sa Interneta.  Sajtovi klinika za estetsku hirurgiju koje nude operaciju podmlađivanja vagine zabeležili su 40 odsto veću posetu u odnosu na period od pre tri godine.

U Srbiji se još uvek ne govori o ovome što ne znači da se ovakve operacije ne obavljaju već samo da to nije postalo modni trend, a  Srpkinje uglavnom ne žele da govore o svojim estetskim operacijama čak i kad su one vidljive. Veliku ulogu najverovatnije ima i ekonomski faktor s obzirom da oni koji se bave istraživanjem ove pojave kažu da će budućnost ženske estetske hirurgije genitalija biti pod uticajem ekonomskih faktora.

Ukoliko vam padne na pamet da uradite ovako nešto pa još kao neke od nezadovoljnih žena kao razlog navedete da usmine vaše vagine nisu proporcionalne, ne zaboravite da ni lice nije proporcionalno i dobro razmislite da li to radite zbog sebe ili zbog muškaraca. Ako dođete do zaključka da je to ipak zbog muškaraca i priznate to sebi, pre nego što zakažete operaciju razmislite da li bi neki od njih zbog vas uradio nešto slično.

Autor: Mirjana Mimica

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *