Cipele kao antidepresiv

Ostavio vas dečko. Ili se najbolja drugarica udala pre vas. Ili vam je pukao nokat što u ženskim časopisima predstavljaju kao nenadoknadiv gubitak, kao da neće ponovo izrasti, kao da ste ne daj bože, izgubile ruku do lakta. Ili se desi tako nešto od čega sigurno nećete umreti ali vas opet u mnogim časopisima ubeđuju da hoćete čim imaju onoliko „lekova“ za sve te bolesti.

Vi prvo malo šmrcate, onda tešite samu sebe da se to isto desilo i Jani i Mari i da su, eno, žive i zdrave, ponovno zaljubljene sa svih deset manikiranih noktiju. Malo se primirite i dohvatite se omiljenog časopisa gde naletite na temu – Kako prebroditi rastanak. Zaridate na sav glas. Isplačete more suza i rešite da pročitate.

U tekstu pročitate da je sve normalno, to već znate, da niste prva kojoj se to desilo, i to znate, da nije smak sveta, dobro, znate i to, da nećete da umrete, padne vam kamen sa srca, da ćete koliko sutra da sretnete nekog novog, lepšeg i boljeg, da ovaj što vas je ostavio ne vredi ni po lule duvana kad je ostavio vas tako krasnu. Zaridate još jednom i pomislite da nikada u životu više nećete imati momka, šta će vam kog đavola kad postoji opasnost da vas i on ostavi.

I onda vam na kraju kažu da je ženi u kriznim trenucima najbolji lek – kupovina. Da se umijete, zakamuflirate podočnjake, pozovete najbolju drugaricu i odete sa njom u kupovinu, da obnovite kompletnu garderobu, da vas ništa na njega ne podseća da ne biste opet ridale kad obučete onu malu crnu haljinu i setite se kako vam je rekao da u njoj izgledate zanosno

Ponovo zaridate jer živite u Srbiji i nema teorije da promenite kompletnu garderobu, zvirnete u novčanik i zaključite da će se za nešto naći. Bar za jedan par cipela ako će vas to izvaditi iz depresije.

Iz kupovine se vratite sa parom cipela u koje se niste zaljubile na prvi pogled, ili nekim drugim komadom garderobe, ma niste ni gledale šta kupujete, još ste obnevidele od onog ridanja a i drugarici ste sve vreme objašnjavali šta, kako, da l’ ćete se pomiriti, da li vam je dobro, i slušali onu istu priču da nije smak sveta.

Vratite se kući, proverite poruke na mobilnom telefonu, propuštene pozive na fiksnom i opet zaridate što nema poziva. Gurnete one cipele u ormar da ih ne gledate.

Vreme prolazi. Život ide dalje.

I tako jedne večeri počnete da se spremate za izlazak. Otvorite ormar i naletite na one antidepresiv cipele. I ponovo se setite onog zlotvora koji vas je ostavio i zbog koga ste kupile te glupe cipele koje vam se uopšte nisu svidele ni onda, ali ste se nadale da će se prolepšati čim izađete iz te depresije ostavljene devojke.

Lupite se po čelu i pomislite – bože, što sam bila glupa, em što sam cvilela za njim, em što potroših pare za ove glupe cipele, em sad svaki put kad ih vidim ima da ga se setim… I upropastite sebi izlazak a da niste ni kročile iz kuće.

I tako svaki put kad ih ugledate, sve dok ih ne poklonite drugarici ili bacite.

Poenta:

ta „antidepresivna“ kupovina ne služi tome da vas čupa iz depresije nego ima odloženo kontra dejstvo – da vas, kad god ugledate ono što ste kupile, podseti na onoga koga je tom kupovinom trebalo da zaboravite.

Pa vi vidite.

(Na slici su cipele Nikole Mihajlovića, cvećara iz Gornjeg Milanovca koji prekriva cipele pravim cvećem i koji kaže da svaka devojka na svom venčanju želi da se oseća kao princeza a da je on našao način da se tako i oseća. Putuje po Srbiji sa cvećem koje drži u hladnjači da bi do trenutka venčanja ostalo sveže. )

2 comments

  1. hahaahah Sjajno 🙂 O tome nisam nikad razmisljala na taj nacin 😀
    Ali ima logike…
    Srecom, nisam nikad kupovinom lecila ‘muskarce’ 😀

  2. I would like to thnkx for that efforts you might have place in creating this weblog. I’m hoping the same high-grade website publish from you in the upcoming as well. In fact your creative producing abilities has inspired me to have my own weblog now. Actually the running a blog is spreading its wings quickly. Your write up is actually a very good example of it.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *