Brdarice

brdarice

Potrebno:

Za testo:

250 g margarina

1 jaje

1 šoljica od kafe (manja) mleka

1 šoljica vode

1 šoljica ulja

1 šoljica šećera

½ praška za pecivo

rendana kora jednog limuna

brašno

Za fil:

50 g suvog grožđa

100 g mlevenih oraha

50 g šećera u prahu

Za sirup:

700 g šećera

2 vanilin šećera

voda

sok od pola limuna

Priprema:

Umutiti margarin, dodati jaje, ulje, vodu, mleko, šećer i prašak za pecivo, na kraju dodati rendanu koru limuna i zamesiti da brašnom da se dobije glatko testo koje se ne lepi ali ne previše tvrdo. Sastojke za fil pomešati.

brdarice 1

Od testa odvajati loptice, rastanjiti ih rukama, staviti po kašičicu fila i zatvoriti ih kao što zatvarate sarme. Prisloniti na rende da se dobiju šare i ređati u podmazan pleh. brdarice 2 brdarice 3 brdarice 4

Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 225 stepeni.

Za to vreme skuvati sirup od šećera, vanilin šećera i vode (vode tek toliko da sav šećer bude potopljen) pred kraj dodati sok od pola limuna.

Vruće kolače preliti vrelim sirupom, po potrebi ih okrenuti kako  bi upili sirup sa obe strane.

brdarice 5

 

 

Print Friendly
Ako vam se dopao tekst, podelite ga sa prijateljima

Ostavite odgovor