Home / Kafa sa tetkom / Panetone, slatki božićni hleb
Panetone, slatki božićni hleb

Panetone, slatki božićni hleb

U nekim našim prodavnicama, za vreme novogodišnjih i božićnih praznika možete videti Panetone, podseća na naš kuglof, ali to je slatki božićni hleb koji se u Italiji tradicionalno jede za Božić.

Još u 9. veku postojao je običaj da se na Božić cela porodica okupi oko ognjišta gde bi otac, glava porodice,  izlomio božićni hleb na kome je pre pečenja nožem bio urezan krst i podelio ga  kao znak zajedništva.  Otac bi zatim u vatru stavio granu drveta, obično hrasta, i kada se vatra rasplamsa bacio u nju novčić, podelio malo sitnog novca svim članovima porodice, uzeo čašu vina, malo sipao na vatru, otpio, a zatim bi svi popili po malo iz iste čaše. Mali deo božićnog hleba bi čuvali do sledećeg Božića. Ovaj običaj je sličan našem običaju mešenja i lomljenja česnice na Božić

U 15. veku, u Milanu, odakle i vodi poreklo Panetone, bilo je zabranjeno pekarima da prodaju siromašnima hleb od belog brašna, ova zabrana je ukidana samo na Božić kada su i bogati i siromašni smeli da jedu isti hleb a pekari su, zato što je bio najveći praznik, mesili hleb od čistog pšeničnog brašna sa puterom, šećerom isuvim grožđem.

Za nastanak Panetonea su vezane mnoge legende, jedna od njih kaže kako je jedan mladi plemić bio zaljubljen u ćerku lokalnog pekara  ali, kako to obično u legendama biva, to se nije sviđalo njegovom ocu. Mladić je često išao do pekare kako bi video devojku. Devojka, preumorna od svakodnevnog rada i pomaganja ocu, jer je momak koji je radio kod njenog oca bio bolestan, jednoga dana rekla je mladiću da više ne mogu da se viđaju. Tužan, mladi plemić je samo razmišljao kako ne može da živi a da ne viđa devojku svog srca. Sutradan je skinuo svoje plemićko odelo, obukao se onako kako se oblače siromašni i  otišao u pekaru starog Tonija, oca devojke koju je volio.  gde se zaposlio umesto bolesnog momka i dobio priliku da viđa devojku.

Foto: semplici.emozioni.forumfree.it

Ubrzo, i pored napornog rada, posao u pekari počinje da ide loše jer je u blizini otvorena još jedna pekara, mušterije su polako počele da kupuju u novoj.  Mladić je jedne noći, eksperimentišući i pokušavajući da obnovi posao, umesio hleb kome je dodao puter i šećer, kupci su polako počeli da se vraćaju kupujući ovaj slatki mirisni hleb.

Stigli su praznici, Božić je bio na pragu i mladić je u hlebu dodao suvo grožđe i kandirani limun. Sutradan, po gradu se proširila vest kako u Tonijevoj pekari može da se kupi sladak meki hleb, “Pan de Toni” (Tonijev hleb) i tako je nastao i dobio ime Panetone. Pekar Toni se zahvaljujući mladićevoj dovitljivosti i ovom slatkom hlebu obogatio, mladić je zaprosio svoju voljenju a njegova porodica više nije imala razloga da se buni jer je i devojka sada bila iz bogate kuće.

Po drugoj legendi, Panetone je nastao u jednom manastiru u Milanu gde su časne sestre, za Božić, umesile hleb dodajući mu puter, šećer, suvo grožđe i kandirano voće, na koji su urezale krst u znak blagoslova.

Po trećoj,  u bogatoj kući Sforca, nestrpljivo su čekali da kuvar iznese vruć hleb na božićnu trpezu, no dok je obavljao druge poslove po kuhinji, kuvar nije dobro pazio i hleb je izgoreo u peći. Njegov pomoćnik, koji se zvao Toni, sprečio ga je da ode i saopšti gospodaru da je hleb izgoreo, zamolio ga je da sačeka i napravio je nov hleb od ostataka koje je našao u kuhinji.  Kada je kuvar kasnije izneo hleb, svi su bili oduševljeni njegovim umećem ali je on ipak rekao da nije on umesio taj hleb, već njegov pomoćnik Toni – Ovo je pan de Toni, uzviknuo je.

Kako je nastao Panetone ne zna se pouzdano, bez obzira na legende, od 15. veka, kada je i plebsu bilo dozvoljeno da na Božić kupe ovaj mirisni, sladak hleb, priča o ovom hlebu počinje da se širi po okolnim zemljama, a u 20. veku Panetone počinje da se izvozi i postaje tredicionalni božićni kolač u mnogim zemljama.

Foto: balocco.ita

Danas je Panetone za Italijane simbol Božića koji predstavlja zajedništvo porodice i rođenje Hrista.

Panetone se i danas, kao pre mnogo vekova, spravlja od istih sastojaka, brašna, putera, šećera, suvog grožđa i kandiranog voće, najčešće limuna i pomorandže.

Ako ste nekada u vreme katoličkog Božića boravili u Italiji, mogli ste da uživate u neponovljivom ukusu ovog slatkog hleba, ako niste, a pruži vam se prilika, ne propustite italijanski božićni doručak uz Panetone i kapućino.

Foto u zaglavlju: dressitalian.com

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*