Home / Tetkina Kuhinja / Sitni slavski kolači
Sitni slavski kolači

Sitni slavski kolači

Na bogatoj slavskoj trpezi najslađe dolazi na kraju.Svaka domaćica pravi sitne kolače više varijant, oblika i boja i bilo da su posni ili mrsni, ne samo da su izvanrednog ukusa nego su i prava svečana jestiva dekoracija na stolu.

Jedna divna baka, pričala je kako je u predratnoj Jugoslaviji završila domaćičku školu, poticala je iz dobre kuće i kako se u gradskim kućama slava slavila tako što je  na ručku bila samo najuža porodica a da su gosti dolazili  u popodnevnim satima, samo na kafu i sitne kolače. Kafa se služila u minijaturnim šoljicama (“jer kad svratiš u nekoliko kuća za jedno popodne, nije zdravo da popiješ veliku količinu kafe, tek svuda po gutljaj, dva pa otuda male šoljice”) a kolača je uvek bilo najmanje  osam do deset vrsta  pa je bilo važno iseći ih što sitnije da bi se od svake vrste moglo probati. Naravno, običaj je bio i pakovati ih i slati onima koji nisu mogli da dođu i velika je radost kada vam stigne kutija kolača.

Sitni kolači su tako napravljeni da mogu dugo da stoje, mora da se svako seća neke bake iz komšiluka našeg detinsjtva  u čije smo kuće voleli da svratimo baš iz razloga što su uvek odnekud izvlačile tanjiriće sa kolačima koje su čuvale samo za decu.

U ime duha starih vremena i običaja i obzirom na brzo vreme u kome živimo, podsećam da kolače valja napraviti nekoliko dana pred slavu jer što duže stoje to se kasnije više tope u ustima.

Čuvamo od zaborava recepte koji se prenose sa kolena na koleno i delimo sa vama nekoliko starinskih recepata.

Lešnik štanglice:

Potrebno je:

6 jaja

200 g kristal šećera

200 g mlevenih pečenih lešnik

200 g prah šećera

100 g čokolade

200 g maslaca

Umutiti čvrst sneg od belanaca sa 200 g kristal šećera, lagano umešati 200 g mlevenih lešnika, izručiti u podmazanu tepsiju i peći na 200 stepeni oko 10 minuta  a zatim preliti nadevom koji se sprema tako što se umuti  maslac sa šećerom u prahu, žumancima i istopljenom čokoladom. Vratiti sve u rernu i peći još oko 10-15 minuta. Hladno seći na štangle.

slavski sitni kolači 1

Londonske štangle

Testo:

350 g brašna

180 g putera

3 žumanca

140 g šećera

pola kašičice praška za pecivo

malo rendane korice limuna

malo vode (ako je potrebno)

Fil:

250 g mlevenih oraha

200 g šećera

džem od kajsija

sneg od 3 belanca

Testo se umesi, razvalja u pravougaoni pleh i stavi u zagrejanu rernu. Kada je upola pečeno, izvadi se i vruće premaže džemom a zatim se  odozgo premaže umućenim čvrstim snegom od belanaca i šečera u koje su dodati orasi. Vrati se u rernu i peče još oko 15 minuta na malo umerenijoj vatri. Hladi se na sobnoj temperaturi.

Dvobojni rolat

Potrebno je:

1.deo:

100 g prah šećera

100 g mlevenih oraha

1 umućeno belance

2 štangle istopljene čokolade

2. deo:

1 kuvano žumance

80 g prah šećera

50 g maslaca

1 vanilin šećer

Napraviti dve mase, jednu crnu a drugu žutu, razvaljati crnu pa preko nje žutu, uviti u rolat i staviti u frižder da se stegne. Hladno seći na tanke kolutove.

Rum kuglice

Potrebno je:

200 g rendane čokolade

200 g mlevenih lešnik

2 kesice vanilin šećera

2 belanceta

3 kašike ruma

Kristal šećer

Sve dobro izmešati, praviti kuglice i valjati ih u kristal šećer. Stavljati u papirnate korpice.

slavski sitni kolači 2

Keks bombice

Potrebno je:

250 g mlevenog keksa

250 g mlevenih oraha

250 g maslaca

300 g prah šećera

2 dcl mleka

Od svih sastojaka praviti loptice i uvaljati u mleveni keks a deo u mlevene orahe. Staviti svaku u papirnatu korpicu.

A možete napraviti i Bajaderu, Vanilice, Rozen tortu

slavski sitni kolači 3

Gordana Radojković

4 komentari

  1. Divan blog pun divnih kolaca.trebace mi ovo recepti sad za nadolazece praznika .Hvala puno .

    dragana

  2. veoma divni kolaci sigurno cu neki od njih i isprobati. P. S. Pozdrav <3

  3. Uf, ove londonske stangle me bas privlace, mislim da cu prosto morati da probam..mene sledece nedelje ceka pravljenje kolaca za slavu, ove godine je posna, bas ima da se zabavljam…

  4. Slucajno sam otkrila ovaj blog i jako mi se dopada. Ovi fini sitni kolacici bas su dobro dosli za ove nadolazece praznike.

Ostavite odgovor