Pletenje, način da budete kreativne, uštedite i odmorite se

Većina žena će na pitanje da li pletu, odgovoriti da to ne rade, da ne znaju, čak i kad znaju, pomalo ih je sramota ove stare rukotvorine, misle da je pletenje rezervisano samo za bake a one nikako ne žele čak ni tako da podsećaju na njih. Pa iako smatraju pletenje potpuno demodiranom ženskom zanimacijom, silan novac će dati za neku pletenu stvar, čak i za onu koju mogu isplesti same.

Počeli su hladni dani, kape i šalovi će se sve više nositi, one su nezamenljivi zimski detalji, važni zimi koliko dobre papuče i torba tokom letnjih dana, na plaži. Za onoliko novca koliko one koje se nikako neće laititi igala za pletenje daju da bi imale modernu i toplu zimsku kapu, mogu same isplesti najmanje pet kapa i to od najkvalitetnijeg prediva.

Pletenje je veoma stara domaća umetnost stvaranja odevnih predmeta za koju nije tačno utvrđeno koliko je stara ali se pretpostavlja da datira iz II ili III veka naše ere. Neki podaci govore da je u Grčkoj pletenje bilo jako zastupljeno u IV veku, da su nosili džempere slične današnjim, bili su to džemperi raznih šara ispelteni različitim načinima pletenja.

Kroz istoriju, pletenje je bilo veoma važna domaća delatnost, time su se obezbeđivale tople stvari za zimu, topla odeća za ratnike, pletene čarape spasle su mnoge promrzline, kako u daljoj istoriji tako i u bližoj. Tokom Prvog svetskog rata, jedna od najorganizovanijih pomoći kojoj se odazvala skoro svaka žena kod nas  je bilo pletenje čarapa kako bi se vojsci poslale na front.

Pletenje je jedna od prvih delatnosti koja je neobrazovanim ženama, finansijski zavisnim od muževa, omogućilo da rade i same zarade novac, kao i delatnost u kojoj su mogle da pokažu svu svoju kreativnost.

Krajem XIX veka pletene stvari polako počinju da budu i deo mode, sve više su se nosile pletene haljine, uglavnom na nekim sportskim manifestacijama.

Za veliki proboj pletenih stvari u svet mode zaslužna je Koko Šanel koja je promovisala pletenu garderobu kao garderobu za jake i emancipovane  žene koja ih ne sputava. Njeni džemperi, suknje, haljine i kardigani postigli su preko noći veliki uspeh.

NBlagojević

Pletene stvari iako uvek aktuelne, s vremena na vreme gospodare modom ali u zemljama sa hladnom klimom nikada ne izlaze iz mode, Norvežani nas uvek podsete na njhove divne džempere, isto kao Škoti i Irci a Rusi na marame, dok su starosedeoci Amerike zaslužni za to što je pončo danas tako moderan.

Danas se gospodarima pletenih stvari smatraju Italijani dok su do polovine prošlog veka u ovoj oblasti neprikosnoveni Francuzi. Prvi časopis specizalizovan za pletenje pojavio se u Engleskoj u XIX veku, po modelu ovog časopisa pokrenuti su časopisi u celom svetu koji su pomagali ženama da što bolje savladaju tehniku pletenja. I danas iz ovakvih časopisa možete dobiti mnoge ideje, naučiti neku novu tehniku, ali i dalje je pletenje, isto kao kuvanje, nešto što učimo od baki i majki.

Pored toga što je vrlo kreativan posao i što pletući same možete puno da uštedite, pletenje je delatnost koja relaksira i pozitivno utiče na psihu pa se često koristi kao deo terapije kod nekih psihičkih bolesti. Sigurno ste i same ponekad čule neku ženu kako kaže da je pletenje odmara  i opušta, koliko god vama, ako ne znate da pletete izgledalo komplikovano ono što radi.

Pletenje vam je nešto slično plivanju ili vožnji bicikle, kad jednom naučite, skoro da možete žmureći da pletete pa ako umete, iskorisitie duge zimske večeri, dok gledate omiljenu seriju da nešto ispletete, sasvim je moguće gledati seriju i plesti u isto vreme. Pletivo, pošto ne zauzima mnogo mesta, uvek možete poneti sa sobom kad idete u posetu mami ili prijateljici, ništa ne smeta da pletete dok pijete kafu.

Sledeći put, kad budete uzdahnule pored nekog izloga diveći se nekom pletenom modelu, razmislite da li biste same mogle da ga ispletete. Možda neće biti isti kao onaj u izlogu ali će sigurno biti jednako dobar, kvalitetan i jedinstven.

Pre godinu dana, objavili smo priču o Nataši Blagojević, devojci iz Niša koja studira i zarađuje pletenjem. Nedavno, Nataša je pokrenula školu pletenja „Prelo“ kako bi svoje kolege, studente, upoznala sa ovom divnom umetnošću i naučila ih osnovama pletenja. Među polaznicima ove škole ima i muškaraca koji u pletenju ne vide samo ženski posao već način da budu kreativni i stvaraju umetničke predmete.

Nataša Blagojević obučava svog druga kako držati igle i plesti

 

Fotografije uz dozvolu Nataše Blagojević preuzete sa njenog Fejsbuk profila.

3 comments

  1. Jos dok sam bila devojcica, obe bake su smatrale da je ,pod obavezno,, deo devojcicinog vaspitanja da nauci da kuva, da plete, da hekla, da veze…niko me nije zbog toga nesto terao i maltretirao, samo su mi, onako usput, pokazivale,…znam da ce sad da bude primedbi da je to mozda suvise tradicionalno, ali definitivno ne vidim nista lose u tome…naprotiv, drugarice mojih sinova sa odusevljenjem i ponosom tvrde da bas nista ne znaju od toga, i smatraju to jako ispravnim..kao, sta ce im to, to je tako bezveze.,…nisam neki majstor, ali umem ponesto jednostvanije da istrikam, isheklam…i sad ste mi dali ideju, ionako imam neku stringlu vunice koja dugo stoji..ima da bude sjajan sal za zimu!

  2. i meni je baka pokazala 🙂 naucila sam jos kad sam imala 10 godina. ali kao sto i biljana kaze, niko me nije terao nego mi je baka govorila da nije lose da naucim, da mi se moze naci. sebi sam isplela nekoliko salova, na cerkicu sam isplela one male cipelice 🙂 sina sam isplela lep sal 🙂 ali ja sam ponosna jer znam da to radim. ne znam bog zna kakvu semu ali ono pravo mi je dovoljno. 🙂 nemam bas vremena za pletanje ali kad god se oslobodim pustim si moju muziku, ususkam se u fotelju, dignem noge i zapletam se, bar mi se mozak odmori 🙂 samo mi je malo krivo sto nisam bas uvek bila uz nju pa da naucim bar polovinu od to sto je ona plela. 🙂

  3. Mene je ucio youtube 😉 Ja sam generacija koja je itekako ucena da radi te rucne radove … volela sam vez ali heklicu i igle za pletenje nikako …. Slicno kao Natasa kad nisam mogla da nadjem da kupim ono sto mi treba ja sam naheklala uz pomoc tutorijala sa neta tj youtube-a …. sad heklam i pletem i za novac i lagano uvodim svoju 7-mo godisnju cerkicu u magiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *