FreeDigitalPhotos.net

Pink oktobar, mesec borbe protiv karcinoma dojke

U svetu se svake godine registruje više od million slučajeva karcinoma dojke koji zauzima vodeće mesto kada je smrtnost žena od bolesti karcinoma u pitanju. Od ove bolesti mogu oboleti  muškarci ali vrlo retko zato je kampanja uglavnom usmerena na žene.  Statistike pokazuju da od ovog oblika karcinoma oboli svaka osma žena a da će za jednu deceniju oboljevati svaka sedma, čak možda svaka šesta žena.

Najmanje registrovanih slučajeva karcinoma dojke ima u ruralnim delovima Afrike gde žene rađaju puno dece, u ranoj mladosti rađaju prvo i svu decu veoma dugo doje, dok najveću stopu obolelih beleže SAD.

Statistike takođe pokazuju da je karcinom dojke iz godine u godinu u porastu u zemljama zapadnog sveta i među ženama iz ekonomski bogatijih društvenih slojeva.

Zbog ovih crnih statistika i istih takvih predviđanja, mesec oktobar je svake godine posvećen borbi protiv karcinoma dojke, odnosno podizanju svesti o opasnostima od ove bolesti i tome koliko je važna prevencija jer je preko 90% slučajeva karcinoma izlečivo ako se otkrije na vreme.

Prvi korak u prevenciji je redovan samopregled dojki (bar jednom mesečno) što treba da rade devojke i žene svih starosnih grupa i odlazak kod lekara u slučaju da postoji bilo kakva promena koju žena može napipati pristima.

Drugi, mnogo važniji korak je odlazak na redovne preglede kod lekara koji je važan naročito za žene koje se nalaze u rizičnoj grupi, starosti preko pedeset godina i ako su u porodici imale slučajeve karcinoma dojke.

Pošto kod nas organizovan skirning ne postoji, žene su isključivo odgovorne za to da li će otići na pregled. Imajući u vidu da se kod nas na pregled  ultrazvukom i mamografom, što procenjuje lekar, veoma dugo čeka, čak mesecima, mnogo žena odustaje od zakazivanja pregleda. Pregled vam može spasti život, zato ga zakažite i čekajte, dva, pet, deset meseci. Za preventive nikada nije kasno.

Mamografija je trenutno najefikasniji metod za rano postavljanje dijagnoze raka dojke i preporučuje se svake 2 godine kod žena starijih od 50 godina, a kod žena koje su u porodici imale bolest preporučuje se češće. Do četrdesete godine, svaka žena bar jednom treba da ode na mamografiju, mada se preporučuje da se od 35-te godine jednom godišnje odlazi na pregled.

Najnovija vest vezana za rano otkrivanje karcinoma dojke dolazi sa Imperijal Koledža iz Londona gde je objavljena studija koja pokazuje da će na osnovu analize krvi karcinom dojke moći da bude dijagnostifikovan u ranoj fazi bolesti. Naučnici su utvrdili da je metilacija (proces koji gene čini osetljivima na ekološke faktore među kojima su zagađenje, alkohol, duvan) odgovorna za aktiviranje i deaktiviranje ATM gena koji su uglavnom vezani za limfom i leukemiju. Studija je sprovedena na 1380 žena a kod 640 je utvrđeno da imaju tumor dojke.

Ove godine, pored akcija koje se odnose na podizanje svesti o značaju redovnih pregleda, velika pažnja će biti posvećena zdravom životu kao prevenciji od svih bolesti pa i bolesti karcinoma, što podrazumeva zdravu ishranu, odricanje od alkohola i duvana i redovno bavljenje sportom.

Ukoliko još niste bile na pregledu, zakažite ga, toliko dugujete sebi i svom zdravlju. Ukoliko jeste, sigurno se sećate svoje strepnje da li će sve biti u redu, pomozite nekoj ženi, mami, ćerki, prijateljici, da preprodi strah od onoga šta će joj lekar reći, ovo je još uvek jedan od  vodećih razloga zbog kojeg žene ne odlaze na pregled (Šta ako mi kaže da imam rak?), da preprodi svoj strah i ode na pregled.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *