Home / Porodica i zdravlje / Cvekla, prirodni lek za mnoge bolesti
Cvekla, prirodni lek za mnoge bolesti

Cvekla, prirodni lek za mnoge bolesti

Može da se jede kuvana ili sveža i u ishrani se uglavnom preporučuje sveža jer cvekla kao i drugo povrće tokom kuvanja gubi hranljihve sastojke. Utiče na dobro funkcionisanje jetre, poznata je kao laksativ pa se preporučuje u slučaju zatvora ali i srčanih oboljenja ali i anemije zbog visokog sadržaja gvožđa a bogata je vitaminima B i C.

Cvekla je takođe bogata vlaknima, rastvorljivim i nerastvorljivim, rastvorljiva kontrolišu nivo šećera u krvi i holesterol a nerastvorljiva pomažu funkcionisanju creva.

Od minerala, cvekla sadrži jod, natrijum i kalijum i male količine magnezijuma, kalcijuma i fosfora. Jod je neophodan za dobro funkcionisanje štitne žlezde pa se preporučuje ljudima koji imaju problema sa ovomžlezdom.

Ima veoma nisku kalorijsku vrednost pa je možete konzumirati i tokom dijeta, ali pre svežu nego kuvanu.

Cvekla sadrži pigment koji se zove antocijanin koji ovom povrću daje karakterističnu tamno crvenu boju i koji deluje kao antioksidant a zbog toga je dobra u ishrani kao prevencija od raznih vrsta karcinoma.

Pored svih ovih svojstava koje  blagotvorno utiču na naše zdravlje, cvekla ima i diuretička svojstva pa se preporučuje kod visokog krvnog pritiska.

Ovo zdravlje iz prirode možete konzumirati na razne načine, možete napraviti sok, salatu od sveže cvekle, ako koristite svežu najbolje je narendati je, i salatu od kuvane ili pečene cvekle, mnogi se odlučuju za pečenje jer cvekla boji posuđe, dodajte malo soli, beli luk i sirće i eto vam zdrave, dijetalne salate.

Ostavite odgovor