Nastavljamo sa spremanjem slatke zimnice – slatko od trešanja

05 slatko u tegli

Svi koji se ovih dana odlaze na pijace i uživaju u šarenilu i ponudi verovatno su primetili da bi jefitinije bilo napraviti slatko od manga, papaje ili nekog drugog egzoticnog voća. Trešnje su neverovatno skupe, kad tome dodate cenu šećera možete samo da  odustanete od ideje da spremate slatko. Ali kako neke stvari nemaju cenu koliko god novca da potrošimo za njih, to jest, vrede mnogo više i u njih su upletena i sećanja, mirisi iz detinjstva kada je svako od nas imao komšiju a komšija trešnju, evo recepta kako od trešanja napraviti slatko i zarobiti tople zrake sunca u tegle.

Ovo slatko možete praviti od kupljenih trešanja, dobijenih sa sela ili onih  iz komšijskog dvorišta koje je najčešće i najslađe.

Trešnja iz komšiluka

Potrebno je:

1 kg trešanja
1 kg šećera
2 dcl vode

2 kesice vanilin šećera i 1 limun

Priprema:

Kilogram šećera ušpinovati sa 2 dcl vode.

Trešnje očistiti od koštica i ubaciti u ušpinovan šećer kada se pojave veliki mehuri.

Kuvati 1 sat, na srednjoj vatri, tako da  slatko sve vreme lagano vri. Skidati kašikom penu koja se stvara. Na kraju kuvanja ubaciti vanilin šećer i limun isečen na kolutove.

Pokriti slatko mokrom krpom i ostaviti da se dobro ohladi preko noći . Sutradan sipati u tegle i zatvoriti.

Savet: Ako čistite više od kilogram trešanja (nežne su i brzo menjaju boju) spuštajte ih u vodu u koju ste stavili kašiciu sode bikarbone.

Odlična poslastica, preliv za voćne salate, dekoracija za torte, punjenje za čokoladne bombone, dodatak koktelima …

Slatko kuvala i savete delila Sanja Tomić

Print Friendly
Ako vam se dopao tekst, podelite ga sa prijateljima

One Response to Nastavljamo sa spremanjem slatke zimnice – slatko od trešanja

  1. albijana kaže:

    Zarobljeni topli zraci sunca u tegli, malo ljubavi i eto slatkog zadovoljstva, mmmmmmmmmmmm

Ostavite odgovor