africa / FreeDigitalPhotos.net

Đumbir – začin i lek

Đumbir vodi poreklo iz jugoistočne Azije ali ga danas ima u skoro svim tropskim zemljama, kod nas ga možete pronaći u skoro svakom marketu, i sigurno vam privuče pogled svojim neobičnim izgledom. Pored toga što izgleda neobično, đumbir ima veoma karakterističan aromatičan miris i jak ukus, u Aziji se koristi i kao začin i kao lek za mnoge bolesti, pripisuju mu  magična svojstva.

Može se koristiti svež, sušen, pržen, seckan i rendan, koriste ga čak i za spravljanje kolača, ubacuju ga u ulje i sirće čime obogaćuju ukus, spravljaju od njega čaj, ali da bi se potpuno iskoristila magična svojstva ove biljke, preporučuje se da se koristi sirov. Narodi koji imaju dugu tradiciju konzumiranja đumbira veruju da on leči skoro sve bolesti. Veruje se da je bio poznat drevnim narodima, da ga je opisao još Galen.

Đumbir je dobar protiv glavobolje, mučnine i povraćanja, reguliše digestivne poremećaje, reguliše varenje i dobar je lek protiv nadimanja, dobar je za memoriju, melem je za bolove u grlu i dobar protiv kašlja. U nekim zemljama ga smatraju afrodizijakom, a neki afrički narodi veruju da svakodnevno konzumiranje đumbira štiti od ujeda komaraca. Ispitivanja su pokazala da je dobar za oči pa od njega u nekim zemljama spravljaju i kapi za oči.

Pored toga, veruje se da redovno konzumiranje đumbira štiti od bolesti srca i krvnih sudova, kao i od nekih vrsta karcinoma.

S obzirom da ima veliko antiinflamatorno, analgetično i antiseptičko dejstvo, ako ga do sada niste koristili, napravite mali eksepriment, pa ako vam se ukus svidi, možete ga koristiti kao začin, čaj, ili napraviti đumbir-pomfrit.

U 1 dcl maslinovog ulja narendajte malo svežeg đumbira i koristite ga za salatu, kao preliv za ribu ili meso sa roštilja, bićete iznenađeni ukusom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *