Home / Kafa sa tetkom / Da li biste rekle svojoj prijateljici – muž te vara, ti si budala!
Da li biste rekle svojoj prijateljici – muž te vara, ti si budala!

Da li biste rekle svojoj prijateljici – muž te vara, ti si budala!

Među prijateljicama se često povede priča o tome šta uraditi, kako reagovati, ako jedna sazna da je ova druga prevarena.

Većina kaže da bi volela da im se to kaže i da nikada svojim prijateljicama ne bi oprostile da im ne kažu ako su znale, to bi smatrale saučesništvom sa muškarcem koji je učinio preljubu.

A sada zamislite da vašu prijateljicu muž vara? Da li biste joj rekle?

Da li biste bile toliko hrabre da joj saopštite da „izigrava budalu“ vodeći računa o kući i deci dok on svoje vreme provodi sa nekom drugom.

Treba da znate da u tom trenutku, nije muškarac taj koji ruši njene snove, nego vi.

Da biste tako nešto saopštile svojoj prijateljici, morate biti apsolutno sigurne da je ono što joj saopštavate tačno.

Možda ste ga par puta videle u društvu druge žene. Možda se šuška da on vara vašu prijateljicu, ali vi u to nikada ne možete biti sigurni.

Ono što će se desiti je da će ga ona napasti i na kraju mu reći ko joj je rekao, iako vam se možda zaklela da neće reći. Ne zaboravite, njoj je više stalo do njenog braka i muža nego do vas.

On je možda zaista vara ali će je ubeđivati i ubediti da to nije tačno. Vi ćete ispasti lažov, gubite prijateljicu jer će misliti da ste potkopavali njen brak iz ko zna kojih razloga.

Možda će joj reći da je prevario, da je to bila samo avantura, muško je, bože moj, omalko mu se kao što se to muškarcima inače dešava, da je to gotovo i da se neće ponoviti. Počeće da je obasipa pažnjom kako bi joj dokazao ono što je rekao.

Bez obzira što joj je priznao, ona će svoj bes, osećaj izdaje, i poljuljanu sujetu, pripisati vama, ne njemu, počeće da ima negativna osećanja prema vama zato što to znate, što možete reći još nekome, na kraju će se boriti sa osećajem mržnje prema vama zato što znate da njen brak nije ni blizu onome što ona želi da vi mislite.

Kad god se vidite ona će razmišljati o tome da vi mislite da je budala što je poverovala da je ne vara, ili je prešla preko prevare i polako će se udaljavati od vas.

U nekim drugim situacijama, dešava se da vašu prijateljicu muž vara, ima dugu paralelnu vezu, svi znaju, znate i vi, on se ne krije, kad vas sretne a upitate ga za prijateljicu najnormalnije priča o tome kao da je sve u redu, kad se vidite sa njom, ne govori vam da u njenom braku nešto ne ide kako treba.

I onda vi krenete sa tom pričom – moram nešto da ti kažem, ne mogu više da ćutim, ceo grad zna, tvoj muž…

Nije vam palo na pamet da zna i ona, kad već znaju svi ostali? Ali ona ima razlog zbog čega to trpi i zbog čega ćuti o tome. Možda čeka da „ga prođe“, možda nema uslova da ga ostavi, možda nema gde da ode, možda teši sebe da je on, pored svega, dobar otac, žene se vrlo često kriju iza dece kada su ovakve stvari u pitanju i kada vagaju da li stvar da isteraju na čistac. Najverovatnije da mu nikada nije pomenula da zna, ćuti i pravi se da ne zna, on zna da ona zna ali ćuti i on. Imaju prećutni dogovor jer njoj ništa „ne fali“ sem možda njega. I to može da traje godinama, apsolutno je njena stvar što pristaje da živi sa tim, sigurno je dobro izvagala.

Saopštavajući joj da znate i da joj govorite to samo zato što je vi više volite nego što ona voli samu sebe, dirate joj rak ranu sa kojom se pomirila i naučila da živi.

Sugerišući joj da vi to nikada ne biste trpeli, dozvoljavate sebi da joj sugerišete nešto što biste uradili vi (možda, ne budite sasvim sigurne) i stavljate je u poziciju da se stvarno pred vama oseća kao poslednja budala.

Vi nemate prava da govorite bilo kome šta da radi sa svojim životom, a na kraju ni da otvarate oči onoj koja ne želi da vidi šta se dešava oko nje.

David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.netJer ne zaboravite, većina žena znaju da ih muž vara kad dođe do toga, kada je zaista prevara u pitanju a ne avantura. Ne znaju samo one koje ne žele da znaju.

Dobro razmislite da li biste rekle, koliko god u razgovorima slušale da vam ne bi oprostile da prećutite.

A šta da ona sazna da ste vi znale? Ništa. Tvrdite da niste znale, pobogu, kako ste mogle da znate. Budite tu ako joj bude potrebno rame za plakanje.

Većina brakova u kojima dođe do prevare opstaju, prevaziđu krizu posle emotivnih lomova, zarad zajedničke imovine, ponovo probuđene ljubavi, godina zajedničkog života, dece, čak i životnog kukavičluka.

Vi ćete, tim pokušajem otvaranja očiju, isreknošću, zauvek ostati uljez koji je pokušao da donese odluku koja ga se nije ticala, o opstanku tuđeg braka.

Oni će normalizovati svoje odnose, prijateljica će vas povremeno ubeđivati da ste pogrešile, jer ju je on u to ubedio, ili sama u to želi da veruje, na kraju ćete se vi osećati kao budala.

 

4 comments

  1. Uvek bih rekla, jer smatram da ne postoji dovoljno dobar razlog da te neko pravi budalom, i da uvek postoji nacin da se izboris sa svakom situacijom.

  2. Uh,dosta teško pitanje.U suštini se slažem sa textom,nažalost sve napisano je istina.Iskreno,ni sama ne znam kako bih postupila da mi neko saopšti da me suprug vara… Da saznam nešto slično o drugarici,verovatno bih duuugo proispitivala o čemu je zaista reč,da li on ima vezu sa drugom ili je to bila samo 1x (onda ne bih ni govorila ništa),i pokušavala bih razgovarati o sličnim temama,čisto da vidim njenu reakciju,pa bih procenila kako dalje.Dok smo se samo zabavljale sa dečacima i desilo se isto,i da smo apsolutno bile sigurne,sve smo sele da reazgovaramo sa njom,prvo nije mogla da veruje ali kad smo sve potvrdile poverovala je i prekinula vezu,a mi ostale i dalje drugarice.Ali to je bila samo veza,ne brak,ne suprug,ne deca i život…

  3. Odličan tekst i odličan pogled na problematiku. I ja bih potvrdila ‘Budite tu ako joj bude potrebno rame za plakanje’ i ništa drugo. Svaka žena zna i oseća i zna zašto nešto trpi ili ne trpi, nema potrebe stavljati so na ranu.

  4. Ne nikad ne bih rekla , mislim da se takve stvari ne pricaju bez obzira koliko dobre prijateljice bile , kao sto ne bih volela ni da meni tako nesto kaze. Nije bitno sto ce to drugi znati , ali ja ne bih volela da mi neko tako nesto saopsti. A kad bi mi se Ona poverila o tome , ja bih je saslusala i probala bih da budem neutralna , mislim da nije pametno deliti savete , zato sto svako uradi onako kako misli da je najpametnije , bolje da krivi sebe za tamo neke postupke koje ce napraviti ,nego mene . Vrlo je nezahvalno mesati se nekome u zivot, brak , vezu…

Ostavite odgovor