Home / Kafa sa tetkom / Čarobni svet kolača Nataše Tasić
Čarobni svet kolača Nataše Tasić

Čarobni svet kolača Nataše Tasić

Nataša Tasić već godinu i po dana, zbog posla svog supruga, živi u Kuvajtu. Diplomirani biolog po zanimanju, pronašla se u svetu kolača, osvaja ljude i polako gradi svoje tržište. Uči na Internetu. Ovo je njena priča.

Oduvek sam volela da se vrzmam po kuhinji. Nebitno što u početku nisam učestvovala, ali sam obožavala da gledam mamu kako pravi kolače ili bilo šta drugo. Oduševljavalo me je merenje početnih namirnica i na kraju ono što od njih postane, kremovi koji se premazuju po korama i lagano naziranje torte, mirisi čokolade, prženih oraha i lešnika, vanile…

Danas – vanila, cimet i čokolada su moje opsesije.

Kad smo kod cimeta, sasvim sam sigurna da ste videli moje cimetno-medene kolačiće od pre par meseci. Iako znam da sam uvek dobro crtala i nekako bila umetnički nastrojena, nije mi na pamet palo da svoje kreativne sposobnosti mogu da primenim i na kolačićima. Prvi put sam, pre nekoliko meseci, naišla na dva bloga koja sam danima čitala i gledala bez daha. Blogove vode dve žene, koje žive i rade u USA, a koje se bave dekoracijama kolača – i to royal icing -om. Bukvalno sam ih čitala otvorenih usta, razrogačenih očiju, a pritom osećajući navalu adrenalina, jer je za mene ono što one rade – savršeno. Sećam se da sam pomislila – ovo je lako (sad ova rečenica zvuči čudno, nakon komentara nekih ljudi, pa i samog mog muža koji kaže – “Pa ja ovo ne bih umeo, ni da mi neko pušku na glavi drži.” Znam da sam u sekundi odlučila – sad ću ja to da probam, pa eto, makar i hobija radi.

Ispekla sam prvu turu kolačića, koji su me odmah osvojili, samim tim što su od cimeta. Napravila sam i prvu turu icing -a. Počela sam da crtam, naravno sa kesicama, jer profesionalan alat nisam imala. Mislila sam – ovo je super, ionako ću samo malo da se igram.

Pričajući neobavezno sa dvoje svojih prijatelja sa Tvitera, pomenuh i kolačiće i šta sam počela da radim. Odmah su mi rekli – Hajde ti nama da napraviš kolačiće sa našim nadimcima sa tvitera. I napravih. Odatle je krenula lavina, svake sekunde tviteraši su se javljali da im pravim kolače, što sam ja nekoliko dana i radila. Shvatila sam interesovanje za ovakav rad postoji, definitivno, samo ga treba dobro iskoristiti.

Živeći već godinu i po u Kuvajtu, gde su mogućnosti za mnogo stvari nekako više otvorene nego u Evropi, došla sam na ideju da pravim ove kolačiće i da ih prodajem. Naravno, kao i svaki ljubitelj kolača, znala sam tačno šta na ovom tržištu postoji, a šta ne, i shvatila – ovde ovo niko sem mene ne radi. Da, prave fantastične torte, gomilu odlične hrane, kolača… Ali, niko ne radi ovakve kolače sa icing -om. I tu ja dobijam svoj prostor.

Ovdašnji prijatelji su se oduševili kad su videli moje prve radove i sasvim me podržali u mojoj zamisli. Tako je polako počelo, prijateljima sam poklanjala prve radove, a onda su oni prenosili drugim ljudima ono što radim, pa sam dobijala i prve porudžbine.

Danas ih polako prodajem i trudim se da što više ljudi sazna za to što radim. Upravo sam završila veliku turu kolačića za školski karneval što mi je ogromna prilika da veliki broj ljudi sazna za mene.

Da ne pričam o tome koliko sam postala opsesivna, kupujem sve što ima veze sa kolačima, za dekoraciju, skupljam ideje, čitam blogove i sajtove, učim mnogo i u svemu, bukvalno svemu, vidim inspiraciju za dizajn na kolačima…

U glavi imam čitavu viziju kako ovaj posao može i treba da izgleda, potrebno je vreme i određene prilike. Ja sam uporna, ovo obožavam da radim, ispunjava me, opušta, i znam da ću uspeti. Odavno imam zamisao o svom kutku kreativnosti, a pošto je za mene hrana neiscrpan izvor kreativnosti i usput volim da ljude koje volim usrećim istom, spoj ta dva daje mi šansu da ostavim svoj lični pečat na jestivom.

Još uvek nisam imperija, ali stremim ka tome. Važno je, najvažnije, usuditi se da sprovedeš svoj san u delo. Da, postoje neizvesnosti. Ne poznajem taj put, nisam nikad tako nešto radila, moja profesija je nešto potpuno drugo. Ali, ovo – VOLIM čitavim srcem i ne plašim se da se za to borim. Na kraju, makar da pokušam, jer onda znam da se nikada neću kajati. Ovako mogu samo da dobijem.

 

76 comments

  1. Predivno!!Svaka čast Nataša, stvarno je svaki kolačić jedno malo umetničko delo!

  2. Nataša, svaka Vam čast. Oduševljena sam. Bravo za realizaciju, samo napred!

  3. prelijepo,svaka cast!!!

  4. A huge like!!!! Sva sam se naježila dok sam ovo čitala! Navijam za tebe i želim da osvojiš ceo Kuvajt ovim malim slatkim umetničkim delom!!!!

  5. Svaka čast! Kolačići su prelepi a verujem i ukusni… :)
    Inače,i moja opsesija je kuhinja,dok sam po struci u medicini a igrom sudbini radim posao knjigovođe.Ipak,volela bih da jednog dana i ja skupim hrabrost i ostalo potrebno i da se oprobam u svetu gurmanluka…
    Pozdrav!

  6. Hvala tebi Natasa, sto si nam priustila ovakav praznik za oci a i podelila svoju lepu pricu sa nama. I inspirisala itekako!!!

  7. volim da citam ovakve tekstove. jos jednom shvatim kako i koliko ima nas koji smo slicni. da kazem hvala internetu sto nas je spojio? :D

    puno srece, natasa!

  8. Jevrosima Tasic

    Nemoj reci da je ovo pokusaj. Ovo je uspeh.Ja u tebi vidim uspesnu poslovnu zenu. Uzivo sam videla da ti uzivas u tome. Kad covek prilzi poslu srcem, uspeh dodje sam od sebe.Mnogo zadovoljstva za tebe.

  9. Bravo, Nataša!

  10. Znaš i sama šta mislim o ovom tvojim malim remek delima. :)I onomad ti rekoh da ja to ni u snovima ne bih umela, nemam šlifa za to, a ti si jednostavno rođena za ovo! Skidam kapu! I drago mi je što te na neki način poznajem i družim se sa tobom, pa makar je to i u ovom virtuelnom svetu. Ko zna, možda i popijemo koju kaficu uživo nekada. :)

  11. divni kolacici!!!
    Drago mi je da su prihvatili tvoje predivne kolacice jer za njih treba imati dara..ovdje gdje zivim ,kolacici se prodaju „tajno“ poznanicima ,nasim ljudima,za sve ostalo moras imati kompaniju,placati porez,koji nije nimalo nizak za pocetnike a vec kada se snovi ostavare to je druga prica..zelim ti uspjeh i jos puno divnih kolacica !!!!

  12. Ovo je fantasticno. Veliki pozdrav

  13. Prekrasno!Cestitam na idejama i mastovitosti.Zelim vam puuuno uspeha.

  14. Znam da ćeš uspjeti, već jesi! Svaka čast na ovim remek djelima. Ja samo ne znam da li iko ima srca pojesti neki od ovih kolačića, ja bih ih uokvirila i čuvala na zidu :D

  15. Nataša, možeš nam reći koji su to sajtovi koji su te inspirisali?

    • Miro, evo ovi sajtovi su fantasticno inspirativni i vrlo poucni! :) I naravno, citanjem ovih pomenutih, polako dolazite i do ostatka zena koje se bave ovim poslom :)

      http://www.sweetsugarbelle.com/
      http://hanielas.blogspot.com/

      • Nastasja, puno hvala na pomoći, i ja se oduševljavam gledajući takve sajtove a i ti si mi probudila veliku želju!Tvoji kolačići su zaista maksimalno privlačni, uredno urađeni i sa uloženim velikim strpljenjem!

        • Hvala Vam Miro mnogo, mnogo! :) Sto se tice kolacica, jako sam veliki perfekcionista, ne ostavljam dok nisu savrseni i jedino tako mogu da funkcionisem! :) Nadam se da cete i vi krenuti u slicne avanture! Povezite se sa mnom na Fb, mozemo razmenjivati iskustva, svakako! :) (malo iznad u komentarima je link za moju grupu na Fb) Hvala jos jednom puno!!!

  16. Draga Nataša,

    Ovakve kolačiće sam naučla praviti još kao mala, od bake. Ona ih je pravila za svaki Božić i Uskrs. Njeni kolačići bivali su sve mekši kako je vreme odmicalo. Nastavila sam tu tradiciju i sada, osim medenjaka, pravim i medene kućice svojoj deci. Interesuje me, kada ih prodajete, koji rok trajanja stavljate na pakovanje?

    • Kucice su tek divne, ja nisam nikad pravila, ali nameravam da probam ;)
      Ovi kolaci u principu mogu da stoje dosta dugo – cak mesec, dva, samo dok su dobro zatvoreni u nekoj kutiji ;) tako i objasnim ljudima kad me pitaju koliko mogu da stoje.

  17. Odusevljena sam koliko strpljenja imas, treba zaista za tako nesto bozantveno imati ruku i strpljenja, ne moze to svako,koliko god nam se ucinilo na prvi pogled lako.Predivni su svi do jednog!

  18. Savrsenstvo…svaka cast!!!

  19. Predivno Nataša svaki keksić govori nešto
    dal da ga pojedem ili NE,toliko su svi interesantni
    BRAVO za tebe!!!
    Želim ti sve najbolje u daljem poslovanju ! :)

  20. omg koliko je savrseno,natasa svaka cast

  21. Hello! these are absolutely breathtaking, love the lace patterns, you are so talented!

    • Oh, Hani! It’s such an honour to have your comment! THANKS a lot! I absolutely love YOUR work! And as I mentioned, you and Sugarbelle were my main inspiration and teachers! THANK YOU for that! :* Thanks again for stopping by and leaving comment, I am really honoured! :* :)

  22. ostala sam bez komentara bravo

  23. Ovo je fantastično, sa inspiraciom istoka , njihovih boja još je ljepše, nadam se i da je jako ukusno
    pozzz i samo naprijed

  24. Ovo je da ti pamet stane ! Svaka čast na ideji i upornosti :)

  25. Čarobno!!! :)))

  26. nastasja,
    ovim putem bih samo izrazila iskreno divljenje i poštovanje za trud, ideju i Vaš rad… svaka čast, prelijepo izgledaju!
    veliki pozdrav s visa

  27. Natasa ,moram ti reci da fantasticno pravis kolace bas prava umjetnost, moram probati jednom sama da napravim pozdrav iz Holandije Milica

  28. Draga Natasa,
    osim sto uzivam gledajuci ovako divne cookies, moram te i pohvaliti sto si osluskivala svoju podsvjesnu zelju – mnogi ljudi nemaju snagu niti odlucnost da se bave poslom koji u dubini duse vole (jer nas zivot uglavnom odvede na drugu stranu) – zato mi je POSEBNO drago vidjeti sto si tako divno odlucila da se bavis onim sto ZAISTA, iz dubine duse, volis! :)

    Imas svu mogucu podrsku i pohvalu od mene, jedva cekam da pokusam napraviti nesto slicno, bar radoznalosti radi (iako nema sanse da ce izgledati poput tvojih, a sigurno ni biti tako ukusni :) )

    P.S.:
    Sve ima svoj razlog i nista nije slucajno, pa tako ni tvoj odlazak u Kuvajt i ovo mozda ohrabri mnoge da pokusaju ostvariti neki svoj san, jer su prepreke tu da se preskoce, a novo mjesto nam daje nove mogucnosti :)

    Sa srecom i uspjehom uz pozdrave iz BiH

  29. Draga Nataša!
    Slovenci kažu: „Dober glas sae sliši v 9. vas“. I znate šta, istina je, vidite več je stigao do Ljubljane. Bravo, samo tako napred. To što radite nije hrana, to je zaista umetnost.
    Pozdrav Branka.

  30. SRBI KAZU. DOBAR GLAS SE DALEKO CUJE,OD KUVAJTA DO SRBIJE,TO STO RADIS NA KOLACIMA JE UMETNOST. POZDRAV NATASI I VLADI OD MOME, VERE I DJOLETA KG.

    • Hvala dragi kragujevcani! :) Imate pozdrav od nas, mi smo delom iz Kragujevca – tj moja jaca polovina, a ja, takoreci – asimilirana! :D

      • Kolacici su super. Koristimo priliku da vas pozdravimo kao i nase drage komsije jelu i Rajka i da im pozelimo prijatan odmor kod snalke i sina. Za Dracu nemoj da brinu mi obilazimo. Kad budete sledeci put u Kragujevcu zeleli bi da se vidimo. Jos jedan veliki pozdrav a tebi mnogo uspeha u tvom radu

  31. Ljubim ja moju dusicu,pored toliko ljudskih kvaliteta ona je i predivni esteta bilo da su reci, kolacici ili sta god u pitanju. Sovice mi moras umesiti kad dolazis ovamo :)

  32. Ostavljas nas bez daha,jos kad bi mogli da probamo koji kolacic da se povratimo…samo tako nastavi.Puno pozdrava iz Srbije od porodice Marinkovic.

  33. Koji je recept za Ice masu?

Ostavite odgovor