Home / Kafa sa tetkom / Umeće posluživanja
Umeće posluživanja

Umeće posluživanja

Na televiziji Prva već mesecima ide emisija „Dođi na večeru“ u kojoj se petoro ljudi nadmeće u spremanju večere. Ako ste odgledali neku emisiju, primetili ste da svi oni s pažnjom postavljaju sto i dekorišu jela koje će poslužiti. Nažalost, u ovoj emisiji pažnja nije posvećena i aperitivima,  dižestivima i vinima, pa da doživljaj jednog obroka bude kompletan.

Koliko je važno šta ste pripremili, da to bude ukusno, važno je i kako izgleda i kako ćete postaviti sto kada vam dolaze gosti. Nekada je bilo dovoljno preko stola staviti uštirkan stolnjak bele boje na čije ste ivice mogli da se posečete, danas možete kombinovati boje stolnjaka i salveta kakve vam se dopadaju.

Kada kupujete salvete vodite računa o boji stolnjaka. Servis, odnosno tanjiri se takođe moraju uklopiti sa bojom stolnjaka, ili obratno, svakako, ako vaš stolnjak ima cvetni dezen, mada ovakve dezene treba izbegavati kada su svečani obedi u pitanju, vaši tanjiri moraju biti jednobojni, čak i bez bordura sa geometrijskim ili cvetnim šarama.

Šta ćete staviti kao dekoraciju zavisi od vas, onoga šta volite, svejedno je da li će  to biti cveće, sveće ili bilo šta treće, ali ako koristite cveće, nikako visoke vaze preko kojih će vaš gosti morati da se izvijaju kako bi videli osobu koja sedi preko puta.

Escajg treba da bude klasičan, nikako sa dekorativnim plastičnim držačima, ovakav escajg kvari utisak.

Ako poslužujete kompletan obrok koji podrazumeva i jelo koje se jede kašikom, već znate, veliki plitak tanjir, dubok tanjir i plitka tacna za predjelo. Ako se dezert koji budete služili jede kašičicom ili viljuškom postavljate i njih. Escajg postavljate po redu korišćenja, sa desne strane nož, kašika, kašičica za dezert, sa leve samo viljuška ili viljuške ako ih je potrebno više tokom obroka.

Nikako na sto ne stavljajte pepeljaru, njoj nije mesto na stolu, donećete je tek ako neko od vaših gostiju zatraži.

Ako će na vašem meniju biti nešto što ima otpatke, naprimer paprika, to zahteva da uz svaki tanjir postavite i tacnu za otpatke što kvari opšti utisak kad gosti počnu da jedu, zato izbegavajte služenje ovakvih stvari, ili jednostavno papriku pre služenja očistite.

Kada gosti stignu, na sto se prvo iznose salate. Uvek ih služite u okruglim činijama i sa kašikom za sipanje Ako služite Rusku salatu, Mimoza salatu, bilo koju sličnu koja je sama po sebi dekorativna, dobro bi bilo da ih stavite u providne staklene činije.

Ako predjelo iznosite na tacnama, pripremljeno za svakog gosta posebno, porcije moraju biti identične i identično dekorisane, svako odstupanje može vizuelno učiniti da ste nekome u tanjir stavili manje ili više.

Ukoliko se odlučite za služenje predjela na tacni iz koje će se gosti posluživati, ona mora, isto kao činije za salatu, biti okrugla. Okruglim posudama izbegavate problem prema kom gostu okrenuti tacnu ili činiju. Na tanjirima sa predjelom takođe treba da bude pribor za sipanje, ne koristite kafansku varijantu – kašika i viljuška, radije koristite štipaljku, sličnu onoj za pripremu roštilja samo manju.

Supe ili čorbe nikako ne iznosite na sto u loncu, to je nedopustivo, koristite posude za supe i čorbe.

Izbegavajte da pitate svoje goste da li su završili sa jelom koje se izneli kako bite izneli sledeće, videćete da li su završili, bonton za stolom podrazumeva i kako se ostavlja escajg kada ste završili sa jelom, tek ona možete pokupiti tanjire. Naredno jelo iznosite tek pošto ste uklonile sve tanjire od prethodnog jela sa stola.

Glavno jelo, meso i prilozi, riba i prilozi, služe se u ovalnim tacnama, bilo bi dobro da i glavno jelo i prilog budu na istoj tacni ali to često zbog količine bude nemoguće, ako morate da poslužite iz dve, one treba da budu identične. Ne zaboravite ponovo pribor za sipanje, štipaljku ili kašiku.

Šta god da služite ono mora biti posluženo onako kako se služi, hladno mora biti hladno, toplo mora biti toplo a ne vrelo ili hladno, zato morate dobro voditi računa o vremenu koje vam je potrebno da biste pripremili jelo pre nego što vam stignu gosti. Ako služite sosove, oni isto tako moraju biti hladni ako se radi o hladnim sosovima i topli ako se radi o toplim. Ako jelo pripremite ranije uvek ga možete malo zagrejati u mikrotalasnoj pećnici, glavno jelo možete pokriti folijom i držati u toploj rerni.

Ako tokom obroka bude potrebe da nekome zamenite tanjir, zbog kostiju koje su se nagomilale, ili bilo čega drugog, nikako ne vraćate taj isti tanjir ispred gosta, postavite čist. Ovo je česta greška domaćina, nedopustiva isto kao da ispraznite pepeljaru a ne operete je pre vraćanja za sto.

Činije za salatu, supu, tacne za predjelo i ovale za glavno jelo nikada ne punite do samih ivica, tako ćete izbeći da komadi jela padaju po stolu.
Kad dođe vreme za dezert, sklanajte sve sa stola, tanjire iz kojih su gosti jeli, posude sa jelom i iznosite dezert i posuđe za dezert, ili kako već dezert služite, zavisno od toga šta ste pripremili.

I još jedan savet. Nikada ne komentarišite jelo koje ste pripremili, da vam nije uspelo, da ste ga prepekli ili ga niste dovoljno ispekli, da vam priprema obroka nije išla kako treba, odaćete utisak kao da ste se namučili i da vam je svega bilo dosta još pre nego što su vaši gosti stigli.

Ovde možete pročitati opšte uputstvo za služenje vina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*