Home / Kafa sa tetkom / Knjige našeg detinjstva: Enid Blajton – Pet prijatelja
Knjige našeg detinjstva: Enid Blajton – Pet prijatelja

Knjige našeg detinjstva: Enid Blajton – Pet prijatelja

Svi se mi odlično sećamo knjiga pročitanih u detinjstvu. Čak i oni koji su u kasnijim razredima jedva otaljavali nužnu školsku lektiru mogu bez problema da se prisete par naslova dečjih knjiga u čijim su pričama beskrajno uživali. Naravno, izbor naslova je bio bekskrajan. Dok je većina devojčica uživala u nežnoj i toploj priči male Hajdi, dotle su dečacima bile primamljive avanture neodoljivog Indijanca Vinetua ili doživljaji pirata i lovaca na ostrvo s blagom.Kako se menja sredina oko nas tako se i želje dece čitalaca menjaju, pa skoro svaka generacija ima svoje književne heroje. Međutim, ima i onih svevremenih priča koje se čitaju decenijama sa nesmanjenim žarom. Jedan od takvih serijala dečjih knjiga čine avanture Pet prijatelja engleske književnice Enid Blajton.

Iako su prvi put objavljene pedesetih godina prošlog veka, ove knjige se tokom svih ovih godina neprestano iznova izdaju. Do sada su na srpskom jeziku postojalo samo prvih pet delova čiji je izdavač bio Evro-Giunti. Narodna knjiga je dopunila nedostale delove i ovih dana izdala i prevode četrnaestog, petnaestog i šesnaestog toma ovog serijala. Doživljaji „slavne petorke“ (naslov originala je The Famous Five) opisani su u dvadeset i jednom nastavku ovog serijala. Glavni junaci su braća Džulijan i Dik i njihove neobične rođake Džordžina i Eni. Peti prijatelj je Timoti, od milošte zvani Tim, Džorždijin neobično pametan pas koji će više puta pokazati svoju srčanost u odbrani svojih prijatelja. Svaki od ovih junaka je precizno i detaljno razvijena ličnost, pa mališani mogu lako pretpostaviti da svojeglava Džordžina (koja želi da bude dečak i insistira da je zovu Džordž) neće poštovati roditeljske zabrane ili da će se plašljiva Eni izleteti pred stričevim oštrim pogledom i zbunjeno odati dragocene tajne. Mlađi čitaoci srešće se i sa onima koji Džordžinu zadirkuju nadimkom Džorždi-pordži (poridž je vrsta zobene kaše), ali će saznati i kako se ova srčana devojčica obračunala sa ovim zlobnicima. Na početku serijala čitaoci ih upoznaju junake kao jedanaestogodišnjake, dok je samo nežna Eni godinu dana mlađa od njih. Do poslednjeg dela oni će polako odrastati, pa ih čitaoci u poslednjem, dvadeset prvom delu zatiču kao nešto zrelije šesnaestogodišnjake (osim Eni, koja će, prirodno, biti petnaestogodišnjakinja).

Izazovi pronalaženja blaga, nezgode na planinarenju i morske avanture družine  brižljivo i sa velikom ljubavlju nadgledaju strina Fani i stric Kventin. Oni su Džordžini roditelji, dok su ostali mališani deca Kvetinovog brata koji se ne pojavljuje u romanima. Nasuprot stricu koji je naučnik svetskog glasa i koga čak u nekoliko knjiga petorka spasava od kindapera, Fani je simbol tople i nežne majčinske figure. Svaki novi  čitalac prepoznaće povremeno u njoj onu toplinu koju i sam oseća u odnosu svojih roditelja. Još jedan lik koji se ne pojavljuje tako često, ali upotpunjava ove lepe priče je služavka Džoana. Čuvena petorka je voli jer kod nje vrlo često mogu naći utehu, nežnost, ukusni obrok, ali i mudar savet za rešavanje aktuelnog izazova.

Pored interesantnih priča i neodoljivih junaka posebnu slast ovim knjigama daju i slikoviti opisi jela u kojima petorka uživa dok obnavlja snagu za nove pohode. Sugestivne slike kod čitalaca stvaraju želju da i oni u tom trenutku probaju pečenicu sa sirupom, čuvenu Džoaninu pitu sa mesom ili se zaslade ušećerenim bademima. Naravno, sve ovo uz neizbežni sok od đumbira. Pored svega ovog, pristupačan i jednostavan ton pripovedanja lako će privući i zadržati pažnju onih koji u svojim prvim koracima na putu književnosti uživaju u napetim i uzbudljivim pričama.

Autor: Aleksandra Milčić Radovanović

One comment

  1. Predivno! :)))
    Ova petorka me je navela da napravim svoju prvu člansku kartu u biblioteci! Predivne knjige!
    Pisac koga sam u tom uzrasu obožavala, a vidim da se opet izdaje, je Gradimir Stojković! Možete i njega da predložite! :) Pozz

Ostavite odgovor