Home / Kafa sa tetkom / Andropauza – muški klimaks
Andropauza – muški klimaks

Andropauza – muški klimaks

O menopauzi se govori i piše često i mnogo. I, ukoliko ste žena u četrdesetim, i još uvek nemate klimakterične tegobe, sve što je trebalo da znate o tome čule ste od svog ginekologa, prijateljica, rođaka, pročitale u periodičnoj i dnevnoj štampi, medicinskim časopisima…

Na kraju krajeva, žene često razgovaraju otvoreno o ovoj temi, želele ili ne da prihvate da se njihovo telo, hormonalni status i psiha menjaju i stare.

Kod muškaraca je priča nešto drugačija.

Realno, nedavno sam slušala dva meni bliska muškarca kako diskutuju o draperima za zavese, ali do sada ni jednog jedinog nisam čula da pominje andropauzu, tzv. „mušku menopauzu“ (mnogi stručnjaci, muškarci, smatraju ovaj naziv neadekvatnim, mada mi nije jasno zašto, ali  da ne zalazim u mehanizme poricanja). Nisam sigurna čak ni koliko znaju ili ne znaju o tome, jer kad sam napravila mini anketu u svojoj okolini gledali su me zapanjeno kao da imam dve glave i nastupam u cirkusu, uglavnom odgovarajući sa „nemam pojma o čemu govoriš“, „neće to mene da zakači, vidi me samo“ ili „još sam mlad da brinem zbog toga“…

E, pa, drage moje dame, neka ovaj tekst onda bude namenjen vama, praviću se da ne primećujem sve one muškarce koji će ga krišom čitati…makar ćete, ukoliko primetite simptome kod vama bliskih muškaraca, biti apsolutno svesne o čemu se radi, a nećete morati da zagledate za koje uvo je dotični zadenuo cvet niti da gatate u pasulj šta se, do vraga, dešava sa njim.

Za razliku od menopauze, andropauza nastupa prilično postepeno, i ne dešava se svim muškarcima. Ali se dešava mnogim. Negde oko 40% muškaraca prolazi kroz sve simptome andropauze. I njima uopšte nije lako, jer andropauza i menopauza liče, prilično.

Negde od četrdesete godine počinje muška „promena“, i proteže se na nekoliko decenija. Mogu je ubrzati stres, alkoholizam, teže operacije, prekomerna telesna težina, infekcije.

Iako se proizvodnja testosterona smanjuje s godinama kod svih muškaraca, ne pokazuju svi simptome andropauze, a oni se, kao i simptomi menopauze, mogu javiti i pre 45. godine ili znatno kasnije.

Tipičan odgovor na nizak nivo testosterona su sledeće promene:

•           smanjen seksualni nagon

•           emocionalne, psihološke i promene u ponašanju

•           smanjenje mišićne mase

•           gubitak mišićne snage

•           povećanje masnog tkiva

•           osteoporoza ili slabe kosti i bolovi u leđima

•           kardiovaskularni rizik

 

Dakle, ukoliko kod vama bliskog muškarca primetite pojačanu potištenost, džangrizavost, emocionalnu razdražljivost, bezrazložnu tugu, smanjeno interesovanje za druženje i ostale aktivnosti koje su do sada bile uobičajene, počinje li da se žali na bolove u ledjima i kostima češće nego inače, da se naglo goji, više spava, zaboravlja, umara se, ćelavi, slabije vidi, opada mu pažnja i koncentracija ili čak ima depresivne epizode i nalete vrućine (valunge), smilujte se: najverovatnije je u andropauzi. Andropauzu često prati i smanjen libido i potencija.

Najvažniji i najopasniji simptom andropauze je ipak pojava hipertenzije i bolesti srca i krvnih sudova, odnosno pojačan kardiovaskularni rizik.

Andropauza nije nov pojam: prvi put je opisana u medicinskoj literaturi 1940. godine. Ipak, mogućnosti za tačnu dijagnozu su novijeg datuma. Osetljivi testovi za bioraspoloživi testosteron nisu bili dostupni sve do nedavno, time je andropauza kroz duži period bila jako retko dijagnostikovana i lečena. Kako sada muškarci duže žive, a njihov mortalitet od posledica bolesti krvnih sudova je najprisutniji upravo u početnoj fazi nastanka andropauze od 40. do 55. godine, neophodno je unaprediti zdravlje i očuvati funkcionalnu sposobnost starijih muškaraca.

Šta kada se pojavi andropauza?

Muškarci se vrlo teško mire sa svojim nedostacima i slabljenjem energije, zbog čega o tome retko žele govoriti. A razgovor je jedan od najvažnijih i načina savladavanja teškoća koje andropauza donosi sa sobom. Redovno vežbanje, zdrava ishrana, smanjen unos alkohola, prestanak pušenja, smanjenje psihičkih napora i izbegavanje stresnih situacija takođe će biti od velike pomoći.

Nekada, kada je to neophodno, lekar će prepisati hormonsku terapiju: u lečenju simptoma andropauze može pomoći testosteron. Može se koristiti u vidu ampula (depo doze) jednom nedeljno tokom 10 do 12 nedelja sa pauzama od 4 do 6 nedelja. Testosteron se može koristiti i u obliku lingvaleta. Uspeh terapije se procenjuje spermogramom gde se uočava porast broja spermatozoida i njihova povećana vitalnost.

Ni jedna terapija, međutim, ne može u potpunosti sprečiti procese koje u menopauzi ili andropauzi pokreće naš organizam, tako da saveti koji važe za žene važe i za muškarce. Najvažnije je postati svestan svog stanja i učiniti sve da se kroz ovo prirodno i apsolutno normalno životno razdoblje prođe što bezbolnije po sebe i okolinu i sa što manje posledica po zdravlje.

Autor: Tamara Gočmanac

 

2 comments

 1. Dr, al bez tacke

  Poštovana, pročitala sam Vaš tekst sa velikom pažnjom. Već tri godine (možda i malo više) volontiram kao klinički lekar na Klinici za endokrinologiju, a rad iz akademske specijalizacije (bivši magisterij) pišem upravo iz oblasti reproduktvine endokrinologije.
  Budući da je tema koju ste obradili u svom tekstu jedan od mnogobrojnih problema sa kojima se svakodnevno srećem, zajedno sa svojim dragim koleginicama i profesorkom, dr Svetlanom Vujović, želim da vas pohvalim. Vaš tekst je veoma informativan i napisan jasnim jezikom.
  Kad je u pitanju termin nadorpauza, mogu reći da je on napušten od strane ne samo naših, već i svetskih endokrinologa. Iako se na prvi pogled tako čini, ovaj termin nije u potpunosti analogan sa terminom „menoapuza“ (prestanka menstrualnih ciklusa). Termin „andropauza“ potice od reci „andros“ – „muškarac“ i „pausis“ – „prestanak“ i njegov bi doslovni prevod značio da je muškarac prestao da bude muškarac (što nije tačno).
  Termin koji je zamenio „andropauzu“ jeste „involutivni hipoandrogenizam“ sa značenjem da u muškaraca sa starenjem dolazi do regresivnoh smanjenja lučenja muških polnih hormona (ne samo testosterona, već i drugih njegovih metabolita).
  Naravno, supstitucija testosterona jeste terapija izbora tokom starenja muškarca. Započete su studije koje bi mogle doprineti primeni ove terapije u prevenciji nastanka mnogobrojnih bolesti. Između ostalog, nove studije su pokazale pozitivan efekat davanja supstitucionih doza testosterona na lipidni status, koštani i kardiovaskualrni sistem u muškaraca.
  Naravno, kao i menopauza, i involutivni hipoandrogenizam predstavlja problem koji zahteva multidisciplinarni pristup i angažovanje svih grana medicine.
  S poštovanjem,
  Zorana

 2. Poštovana Zorana,
  Vaše pohvale i pohvale Vaših koleginica nam mnogo znače, i jako nam je drago da nas čitate. :)
  Što se samog termina „andropauza“ tiče, hvala na pojašnjenju, čitala sam o etimologiji reči pa mi tim pre nije bilo potpuno jasno zašto se koristi ovaj termin koji sam i ja iskoristila jer je u kolokvijalnoj upotrebi. Hvala Vam takođe na dragocenim dopunama teksta.
  Srdačan pozdrav,
  Tamara

Ostavite odgovor