Home / Porodica i zdravlje / Obavite samopregled dojke
Obavite samopregled dojke

Obavite samopregled dojke

Već smo pisale da je oktobar mesec borbe protiv raka dojke, u sklopu toga trebalo bi da obavite samopregled, ne samo  ovog meseca, preporučuje se da se pregled obavlja jednom mesečno, po pravilu na kraju ciklusa.

Naravno, treba da znate da samopregled nikako ne može da zameni pregled mamografom ili ultrazvukom, na koje treba otići bar jednom godišnje.

Prvi korak je da stanete ispred ogledala i dobro osmotrite da li je došlo do promene na dojkama, prvo sa rukama spuštenim pored tela a onda sa rukama podignutim iznad glave. Pokušajte da uočite da li je došlo do promene u strukturi kože na bradavicama, ili do crvenila kože. Okrenite se na jednu a zatim na drugu stranu da biste pogledale profil dojki a zatim stavite ruke na kukove da biste zategle mišiće grudi i u tom položaju ih pogledale.

Posle toga obavite pregled prstima, najbolje bi bilo da legnete. Jednu ruku stavite iza glave, dlanom okrenutim ka vratu, a zatim suprotnom rukom obavite pregled tako što ćete krenuti od unutrašnje strane dojke ka spoljašnjoj, blagim i kružnim pritiscima pokušajte da napipate da li ima nekih promena u strukturi dojke. Vodite računa da pritisak ne bude previše jak jer tako možete da osetite vlakna mišića grudi i bespotrebno da počnete da paničite.

Dobro prekontrolišite oblast oko bradavica i naročitu pažnju posvetite gornjem spoljnom delu grudi koji je po pravilu oblast najviše podložna malignim promenama. Opipajte oblast ispod pazuha gde se nalaze limfni čvorovi.

Promene koje mogu biti alarmantne su:

ako je došlo do vidne promene u obliku ili veličini jedne dojke

osip na koži dojke ili naborana koža koja podseća na pomorandžinu koru

bradavica koja je promenila oblik

osip oko bradavice

uvlačenje bradavice

nedefinisan bol u nekoj oblast dojke

zadebljanje ili čvorić na dojci ili ispod pazuha.

Ako primetite bilo koju od ovih promena, odmah se obratite lekaru.

Ako je sve u redu, osetićete se zadovoljno, uživajte u životu i ne zaboravite da obavite samopregled i sledećeg meseca.