Home / Kafa sa tetkom / Pekmez od šljiva pečen u rerni
Pekmez od šljiva pečen u  rerni

Pekmez od šljiva pečen u rerni

Mera (predložena)

2 kg neočišćenih šljiva

400-500 gr šećera (po želji)

1 kafena kašičica arome vanile, čokolade ili ruma.

Odabrati zrele šljive, ne preterano čvrste, koje se lako odvajaju od koštica. Dobro ih oprati i ocediti na cediljki.  Očistiti šljive od koštica (rukom ili nožem). Mogu se ostaviti polutke ili se iseći na četvrtine. Staviti šljive u pekač ili posudu, pogodnu za rernu, posuti šećerom i  ostaviti oko sat vremena. Nakon toga staviti u rernu na 150C oko petnaestak minuta, dok potpuno ne puste sok, zatim povećati temperaturu na 200 C i peći oko sat vremena, uz povremno ali ne i preterano često mešanje.  Pekmez je gotov, kada se tako razdvoji prilikom mešanja da se vidi dno.  Dodati otprilike, kašičicu arome po izboru, dobro promešati i vratiti u rernu još najviše 5 minuta.

Odmah sipati u zagrejane tegle i ostaviti da se ohladi.

Napomena: ako ne volite previše slatko a šljive su već same po sebi dovoljno slatke, ovaj pekmez možete praviti i bez šećera.

 

Autor: Dragana Amarilis

6 comments

  1. Da li i kajsije mogu na isti nacin

    • Ja kajsije prvo stavim da se peku bez šećera dok ne počne da se hvata korica i onda one puste sok. Taj sok odlijem i od njega napravim sirup, a kajsije prespem u šerpu i kuvam. Mnogo se brže kuva i ostane onako lep narandžast i bude gust. Prijatno

  2. upravo ga pravim….dosad nisam nikada pekla u rerni….valjda će uspjeti…javim vam…

  3. evo gotovo …pekmez mi je ispao super…s time da sam ga kad je bio gotov stavila još i u blender pošto mi je bilo malo više krupnih komada…tako da mi je sada ispao super….stavila sam kašikicu cimeta na kraju i odličan je,…samo šteta što sam ga na kraju dobila samo teglu i po…nisam stavljala konzervans…valjda mi se neće pokvariti…sad sam ga za svaki slučaj stavila još u vruču rernu pa nek se hladi….jel ima tko iskustva ..prvi put nisam stavila konzervans…

  4. Ništa ne brinite, samo dobro zatvorite tegle.

Ostavite odgovor